Пријаве песама за Сабор народне музике Србије трају још мање од месец дана

Ново издање Сабора народне музике Србије биће одржано крајем априла. Ову престижну музичку манифестацију организују Савез естрадно-музичких уметника Србије и Радио-телевизија Србије. Објављен је позив ауторима да конкуришу са новим композицијама.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије истакао је да је конкурс Сабора народне музике отворен до 15. марта 2024. године.

Пријављено је око 150 песама, а очекујем да их неће бити испод 300, као што је сваке године. То је импозантан број који представља позитиван проблем за селекциону комисију која треба да преслуша те композиције и одабере кандидате за финале Сабора народне музике Србије“, рекао је Драгиша Голубовић.

Истиче, да се две до три недеље пре затварања конкурса пријави највише кандидата.

Први пут ће се ове године на Сабору ћемо слушати нове староградске песме, које ће имати диртектно финале са 14 извођача. Селективна комисија опредељује учеснике за директно финале. Комисија је компетентна, а гласаће и публика путем СМС порука“, истакао је Драгиша Голубовић.

Додаје да су све награде фестивала вредне. Прва награда за композицију износи 300 хиљада динара, друга 200 хиљада динара, трећа 100 хиљада динара. Награда публике биће 100 хиљада динара.

Новина на Сабору је да смо укинули награду за интерпретацију, јер су време и искуство показали да неки извођачи мисле да се такмиче. Такмиче се аутори, бира се најбоља композиција, а интерпретатори промовишу себе и много растерећеније могу да наступају“, рекао је Голубовић.

Напомиње да аутори могу да конкуришу са по две композиције у обе категорије и имају право да предлажу своје извођаче. Ако интерпретатор не испуњава све те критеријуме за јавни наступ, селекциона комисија, уз сагласност аутора, може да предложи извођача.

Манифестацију фестивала Сабора народне музике пратиће два оркестра Народни ансамбл РТС-а и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића. Наступиће и тамбурашки оркестар са Звонком Богданом. У ревијалном делу народне музике наступиће Драгана Мирковић“, рекао је Драгиша Голубовић, председник Савез естрадно-музичких уметника Србије.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво