Оперу "Лазарево Обретеније" називају и молитвом

Опера "Лазарево Обретеније" композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског - изводи се 3. фебруара 2024. године у Коларчевој Задужбини. Славни баритон Жељко Лучић, управник Опере Народног позоришта у Београду, у улози је Кнеза Лазара. Оперу "Лазарево Обретеније" називају и молитвом.

Емоција! И извођачи и публика тако описују домаћу оперу о Кнезу Лазару. Композитор Расински оперу је написао поводом 650 година од зидања Крушевца, где је каже научио све што и данас зна о Кнезу Лазару и Кнегињи Милици.

„Крушевац је један од градова који је дао четири светитеља, -Кнеза Лазара, Кнегињу Милицу, Стефана Деспота и Јефимију монахињу. Тако да је то једна невероватна вредност. Лазар је увек инспиративна вредност за све уметнике“, рекао је Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор.

„Увек је велико задовољство радити домаће дело, посебно када је основа за музику и уопште идеја тај Косовски мит и прича коју сви јако добро знамо. Сада је заденут један поетски, етеричан садржај, који је стављен је у оперску форму“, рекао је Александар Којић, диригент.

Извођачи кажу да је у овом наступе све појачано - набој, осећања, узбуђење.

Ово је први пут да сам отпевао једну нашу, домаћу српску оперу, и то пре 30 година, ево поново прилике. И то са овим монументалним делом, могу тако да кажем јер се мени лично свиђа. Проткана је нашим српским мелосом, оним старим, од давнина и тако даље. Тако да очекујем као прво много емоција“, рекао је Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор.

На крају опере појављује се и принц Стефан који изговара реченицу која је увертира за оперу Расинског о Деспоту Стефану. Кажу да се историја једног народа најбоље памти кроз уметност. Опера "Лазарево Обретеније" ће томе допринети.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво