Српски музичари одушевили публику на Еуросонику

До сада најзапаженији наступ удружене српске музичке сцене на престижном европском фестивалу Еуросоник, прве и највеће европске музичке платформе – учешће рекордног броја музичара, музичких професионалаца из Србије и платформе Serbia creates music.

Српски музичари одушевили публику на Еуросонику Српски музичари одушевили публику на Еуросонику

Музичари Lenhard Tapes, Ива Лоренс и састав "Skier & Yet" представили су Србију у оквиру до сада највећег наступа наше музичке индустрије на престижном европском фестивал Eurosonic Nordeslag, које су сада већ традиционално подржали национална платформа Србија ствара и Радио Београд. Поред тога, на овогодишњем холандском фестивалу представио се и највећи број музичких професионалаца из Србије до сада.

Наступ наших уметника пратио је велики број европских и светских музичких професионалаца, представника фестивала и медија који су дали веома позитивне рецензије. Централни Euronews уврстио је наступ Иве Лоренс међу најзапажније на овогодишњем Еуросонику:

„Српска кантауторка базира своју музику на звуку осамдесетих док се самоуверено шепури позорницом. Њен снажан глас и углађена поп продукција доказују да је Србија и даље узбудљиво врело музичког талента“.

„Српска музичарка Ива Лоренс пред окупљеним челницима музичке индустрије извела је на свом матерњем језику, песме Ударци и Хеј (Ниси Више Исти) – ура за Shazam! – које имају дах електропопа и који продире кроз језичку баријеру. Једна од песама коју Shazam не може да идентификује звучи као успорена песма Sweet Child Of Mined и прави је кец из рукава“, наводи престижни британски медиј Hot Press.

„'Skier & Yeti' - Далеко најапсурднији наступ на Еуросонику, јер ко користи своје скије као бас и електричну гитару? Не догађа се често ни да прави Јети седне за бубањ. Скијаш и Јети: заклети непријатељи, могло би се рећи. Ипак, музичка симбиоза је вредна дивљења. Прекрасан наступ који се неће брзо заборавити”, наводи портал Make a Fuzz, док за наступ Lenhardа Tapesа истичу:

„Наоружан вокменима, касетама и опремом за ефекте, почиње да се креће између племенских, традиционалних звукова и белог шума. Он се предано баца на своју опрему, као да је у сопственој фабрици музичких машина, када се одједном зачује глас певачице Светлане Спајић, која, занесено изводи традиционалне песме, заједно чинећи све фасцинантнију представу.”

Представници платформе „Србија ствара музику“ представили су српску музичку индустрију и њене потенцијале за развој учешћем на панелу "Western Balkans: from a concrete utopia towards concrete opportunities”, заједно са колегама из Словеније, Хрватске и Македоније, такође учешћем у оквиру “networking” сегмента, али и као један од домаћина на догађају на којем су се представиле све државе Централне и Источне Европе.

У професионалном сегменту, у оквиру ESNS Exchange програма који је тренутно највећи европски пројекат за подршку младим и тек надолазећим музичким звездама, ове године се EXIT фестивалу придружио и Арсенал фест, док су од професионалаца из индустрије на фестивалу присуствовали и Lovefest, Kontakt Showcase, Kontra Rights, Радио Београд, Euronews.

Eurosonic Nordeslag је музичка платформа која се у форми фестивала и конференције одржава сваког јануара у холандском граду Гронингену, окупљајући више од 4.000 професионалаца из фестивалске индустрије којима представља европске бендове и извођаче који су у претходној години оставили траг у музичкој индустрији. Национална платформа „Србија ствара“ претходних је година подржала и наступе Констракте, као и бендова “Maika“ и „Буч Кесиди“ на фестивалу Еуросоник.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво