Читај ми!

„Last Christmas“ – песма која ће се слушати док постоје љубавни јади и Божић

Сваке године поново долази... Wham! Већ 39 година поп дуо нас прати кроз време Божића песмом „Last Christmas“. Али првобитно то уопште није била божићна песма.

„Last Christmas“ – песма која ће се слушати док постоје љубавни јади и Божић „Last Christmas“ – песма која ће се слушати док постоје љубавни јади и Божић

Песма која допире са свих страна – не можемо јој побећи: врти се на радију, број један је на топ-листама, одзвања са звучника божићних вашара, редовно се може чути и у супермаркетима, између реклама за празничне распродаје. Без Last Christmas (Прошлог Божића) нема божићне плејлисте, а самим тим ни божићне прославе.

Постоје верзије на шпанском, немачком, француском, италијанском, јапанском, шведском, португалском и многим другим језицима и дијалектима. Немогуће је побројати све обраде – од салсе, до метала, од фолка до ар-ен-бија.

О чему је реч у песми?

Главни лик (певач групе Wham! Џорџ Мајкл) упознаје жену на Божић, заљубљује се, дарује јој своје срце и брош. Следећег дана жена га напушта. Годину дана касније долази до поновног сусрета. Група младих људи се састаје у завејаној колиби, међу којима су Џорџ и његова нова девојка и поменута жена са својим новим партнером (Џорџов колега из бенда, Ендрју Риџли).

Током новог сусрета, између њих двоје поново севају варнице, а Џорџ уочава да брош који је својој вољеној поклонио прошле године сада носи Ендрју. Заклиње се да ће се ове године заљубити само у неког сасвим посебног, како би се заштитио од даљих суза.

Музички спот је тешко надмашити у смислу кича осамдесетих година – не само због љубавних погледа главних ликова, већ и због раскошне употребе ефекта меког фокуса и исфенираних фризура које су тада биле популарне.

Оно што је занимљиво, видео је снимљен у швајцарском зимском центру Зас Фе (Saas Fee). Кућа у којој се одвија радња види се само споља на целом снимку. Екипа Wham! није могла да уђе у њу јер нико у селу није имао кључ. Због тога су унутрашње сцене снимане у Културном центру Зас Фе.

Љубавни јади праве чуда

У лето 1984. године Џорџ Мајкл (1963–2016) је записао неколико редова у свеску, када је био у аутобусу са својим колегом из бенда Ендрјуом Риџлијем, на путу ка својим родитељима. Тада су већ били успешни са бендом – имали су велики хит Wake Me Up Before You Go-Go који је био број један у Енглеској и САД.

Љубавни јади не заобилазе ни поп звезде – па је тако Џорџ Мајкл написао причу о сопственој несрећној љубави. Касније, у кући родитеља, Џорџ се повукао у своју собу и поново се појавио веома узбуђен, испричао је Риџли за Smoothradio у новембру 2023. Као да је пронашао злато. Колеги из бенда је тада одсвирао мелодију која ће постати једна од најпознатијих поп-песама на свету.

„Џорџ је извео музичку алхемију и дестиловао есенцу Божића у музику“, рекао је Риџли. Дирнуо је срца причом о изневереној љубави, то је било мајсторски. Тако су одлучили да песму објаве као божићну песму 30. новембра 1984. године.

Како се брзо показало, песма је дирнула осећања многих људи који на Божић седе сами код куће и тугују због изгубљене љубави. Мелодија коју је Мајкл смислио је толико генијална да једва примећујете да се песма састоји само од четири акорда.

Покушај бекства са Вамагедоном

Без обзира на то колико је песма сјајна, она није само једна од најуспешнијих божићних песама свих времена, већ је – заједно са All I Want for Christmas Мараје Кери – и једна од најдосаднијих. Тешко ју је избећи током божићних празника, али још увек има покушаја.

Од 2016. године, на страници Whamaggeddon на Фејсбуку се одржава изазов. Људи се позивају да ураде све што је потребно да не чују ову песму (у оригиналу) између 1. и 24. децембра. Они којима то пође за руком себе могу да назову „преживелима“ од 24. децембра.

Али опасност да вас Last Christmas изненади сада је значајно порасла. Иако током протеклих деценија та песма никада није успела да освоји врхове топ-листа, то се променило од пандемије коронавируса. Током зиме 2020/2021, песма је први пут достигла број један у Енглеској, а следеће године и у Немачкој. Слично је и ове године – константно емитовање на радију је загарантовано. А ту су и друштвене мреже са рилсима и Тикток видео-клиповима, тако да нико нема шансу да избегне Last Christmas.

Једино решење – барем у Немачкој – је укључити Радио Боб, који обећава „зону без песме Last Christmas“.

Међутим, немогуће је зауставити или избрисати песму која ће следеће године прославити свој 40. рођендан, јер ће љубавни јади и Божић постојати докле год постоје људи. Без обзира на Last Christmas, Џорџ Мајкл је био изванредан музичар и текстописац чија се каријера наставила и након Wham! (1986), до његове смрти.

Иронично, умро је баш на Божић, са само 53 године, 25. децембра 2016. године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво