Читај ми!

„Битлси“ затворили круг – објављена „коначна песма“, Now And Then

После недељу дана ишчекивања, „Битлси“ су објавили своју „коначну песму“. „Now And Then“ настајала је 45 година – од првих тактова које је написао Џон Ленон 1978. године, песма је коначно завршена прошле године.

„Битлси“ затворили круг – објављена „коначна песма“, Now And Then „Битлси“ затворили круг – објављена „коначна песма“, Now And Then

Сва четири Битлса се појављују на снимку и то ће бити последља песма на којој су радили – Ленон, Макартни, Харисон и Стар. Заокружујући своју каријеру, Now And Then ће се наћи на двоструком синглу на чијој А страни ће бити дебитанска нумера Love Me Do из 1962. године.

Овај сингли означиће завршно поглавље једног од највећих бендова у историји рока.

Где можете да слушате Now And Then

У Великој Британији, Now And Then је емитована на Би-Би-Си Радију 2 и 6 Мјузик у 15 часова.

Истовремено песма је доступна на стриминг сервисима Спотифај, Епл мјузик и Амазон прајм мјузик.

ЦД, плоча и касета појавиће се у продаји у петак, 3. новембра. Од 10. новемба, песма ће бити укључена у нове ремастеризоване и проширене верзије албума The Beatles' Red and Blue највећи хитови.

Како звучи

На сада већ митском демо снимку који је оставио Џон Ленон први пут су у фебруару 1995. године радили Пол, Џорџ и Ринго у оквиру пројекта "The Beatles Anthology", али је остао недовршен, делом због немогућих технолошких изазова и немогућности да се употреби вокал Џона Ленона снимљен на касети седамдесетих година уз пратњу клавира. Годинама се мислило да песма никада неће бити завршена.

Али 2022. године дошло је до изненађујућег преокрета. Софтверски систем који су развили Питер Џексон и његов тим, коришћен током продукције документарног серијала Get Back, коначно је отворио пут за раздвајање Џоновог вокала од клавирске деонице.

Захваљујући томе, оригинални снимак је могао да се оживи и да се на њему ради изнова уз доприносе сва четири „Битлса“.

Прошле године су га у студију завршили сер Пол Макартни и Ринго Стар. Џорџ Харисон се појављује са неколико делова ритам гитаре које је снимио 1995. године, а продуцент Џајлс Мартин је додао нови аранжман за гудаче.

Они који су пре званичног објављивања чули готову нумеру кажу да је то потресан и дирљив одраз пријатељства чланова бенда.

„Чути како Џон и Пол заједно певају први рефрен –'Сада и онда ми недостајеш' – у најмању руку је врло снажно“, рекао је Роб Шефилд, колумниста часописа Ролинг стоун.

„Плакала сам као беба када сам то чула“, додала је Лорен Леверн са Би-Би-Сија 6 Мјузик. „Предивно."

Када је написана Now And Then

Прича почиње 1978. године, када је Ленон снимио демо уз клавирску пратњу у свом дому у Њујорку.

Након његове смрти, удовица Јоко Оно дала је снимак преосталим „Битлсима“ на касети која је такође садржала демо снимке за Free as a Bird и Real Love.

Те две песме су завршене и објављене као синглови 1995. и 96. године, као први „нови" материјал „Битлса“ после 25 година од разлаза.

Бенд је такође покушао да сними Now And Then, али снимање је брзо прекинуто. На крају је закључено да је квалитет снимка сувише лош да би се могао спасити. Харисон је наводно то назвао „ђубретом", али Макартни никада није одустао од те идеје.

Да ли је за завршетак песме коришћена вештачка интелигенција

У извесној мери, да.

Током снимања документарног филма The Beatles Get Back, филмска компанија редитеља Питера Џексона развила је софтвер који им је омогућио да „демиксују" збркане снимке звукова који се преклапају.

Технологија је коришћена прошле године за креирање новог микса за албум бенда „Револвер“.

„Програм мора да научи какав је звук гитаре Џона Ленона, на пример, и што више информација можете да му дате, то он постаје бољи“, рекао је Џајлс Мартин за Би-Би-Си.

За Сада и тада, софтвер је успео да „извуче“ Ленонов глас са оригиналног снимка на касети, уклонивши позадинско шиштање и зујање електричне струје који су ометали претходне покушаје да се песма заврши.

Према Макартнијевим речима изреченим у кратком филму Сада и онда, Ленонов глас је „кристално јасан“.

Петнаестоминутни документарни филм који је емитован у среду у емисији The One Show, понудио је запањујућу илустрацију шта то значи: Танки, сабласни глас из седамдесетих одједном звучи као да је снимљен у самом студију „Еби роуд“.

„Било је то најближе што смо икада успели да га вратимо међу нас“, рекао је Ринго Стар.

„Сва та сећања су се вратила“, додао је Макартни. „Боже мој, како сам био срећан што сам имао те људе у свом животу?“

„Да и даље радим на музици Битлса 2023? Вау.“

Хоће ли бити музички спот

Да, Џексон је направио нови видео, који ће бити представљен у петак, опет у 15 часова.

Садржаће до сада невиђене снимке, укључујући „неколико драгоцених секунди" најранијег познатог снимка „Битлса“, који су набавили први бубњар, Пете Бест и његов брат Роаг.

Роаг је рекао да је купио неми снимак од човека који је користио биоскопску камеру да сними бенд како наступа у дворани Презбитеријанске цркве Светог Павла у Биркенхеду у фебруару 1962, осам месеци пре него што је изашао њихов дебитантски сингл.

Џексонов тим је побољшао квалитет и „изгледа апсолутно фантастично“, рекао је Рог за Би-Би-Си њуз.

То је уједно и једини познати снимак бенда који наступа у кожним оделима које су носили пре него што су постали познати.

„Момци се љуљају напред-назад са гитарама, устима уз микрофоне, певају“, каже Рог.

То је уједно и једини видео снимак пре него што је Пит Бест отпуштен и замењен Рингом Старом у августу 1962. године, али он је замагљен на снимку, напомиње његов брат.

„Из породичне перспективе, рекао сам: 'Ах, хајде!' Један од момака заправо стоји испред Пита тако да све што можете да видите је Питов прибор за бубњеве и Питове руке повремено са палицама."

Џексон је искористио око шест секунди снимка у видеу Сада и онда. Оригинал траје скоро минут и биће изложен у Музеју „Битлса“ у Ливерпулу, чији је власник Роаг Бест.

Питер Џексон је рекао да је пронашао и друге „невиђене испаде у фундусу, на којима су 'Битлси' опуштени, смешни и прилично искрени“.
„Уткали смо хумор у неке снимке снимљене 2023. Резултат је прилично луд и обезбедио је видео-снимку преко потребан баланс између тужног и смешног“, додао је познати редитељ.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво