Читај ми!

Колибри: Малишани истанчаног укуса који разумеју шта певају

Љиљанa Ранђеловић више од деценије води дечији хор „Колибри”. За РТС је говорила о томе зашто је важно какву музику слушају малишани, и какву јој радост причињава рад са децом.

„Оно што деци прво остаје ушима то је та нека мелодија, музика, оно што они прво да кажем чују. Е онда наравно, ови мало старији, њима је јако битан и текст да би изразили своје осећања, експресије и тако даље, тако да текст је јако битан. Зато што шаље поруку, и оно што деца треба и на чему треба да се ово граде као мали људи да би постали једног дана што бољи када одрасту”, рекла је Ранђеловићева гостујући у Београдској хроници.

У току је аудиција за пријем нових чланова дечјег хора.

„До 24. 09. су пријаве. Могу да се пријаве на нашем сајту Музичке продукције, а и добре старе кутије постоје још увек у Таковској и у Хиландарској у Радио Београду. А иначе, када они дођу, они су, то су све различита деца. Од куће наравно све полази, шта родитељи слушају, једноставно деца то упијају, деца су као сунђери. Тако да, они кад дођу у Колибре, ја се трудим да им, па до некле, то је немогуће стопостотно, тај њихов музички укус који имају код куће, не могу, кажем, исправити, али просто утицати на њега“, рекла је Ранђеловићева и објаснила да деца и са четири године могу имати изграђем музички укус.

„Оно што је мени битно код те деце је да до тих неких 11, 12 година, колико су они у `Колибрима`, израсту на тој дечијој музици. Јер још увек је та дечија музика оно што је невино и што је чисто, и мислим да, ови тинејџери, ипак слушају неку другу музику и друге ове текстове које већ онако, не бих коментарисала сад тренутно, али ти малишани – да, изађу са истанчаним неким укусом, ипак шта је то вредно и како треба да слушају ствари музику. Значи на првом месту тај текст, ја увек деци кажем, морате да разумете шта певате“, рекла је гошћа Хронике.

На аудицију се до сада пријавило више од 200 малишана, што се и очекивало.

„Није само да деца имају слух, него морају да имају тај апарат који ће им произвести све, овај значи глас. Неки родитељи кажу –али она има диван слух. Да, значи свакако та деца могу да се даље школују у музичким школама, не морају да буду певачи, могу да буду инструменталисти и тако даље. Тако да, једну дечју песмицу да спреме, ја на клавиру проверавам слух, ритам тапшањем и врло једноставно”, изјавила је диригент и музички педагог Љиљана Ранђеловић.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара