Треба обезбедити дугорочну сигурност „Егзита“

Оснивач и директор фестивала „Егзит“ Душан Ковачевић открио је да би десетогодишњи уговор између „Егзита“ и Републике Србије обезбедио дугорочну сигурност одржавања тог фестивала на Петроварадинској тврђави, истакавши да верује да ће тај уговор ускоро бити потписан.

Ковачевић је подсетио да је фестивал „Си денс“, који се одржава на плажи Јаз и који је део „Егзит“ авантуре, потписао десетогодишњи уговор са општином Будва, којим се гарантује сигурно одржавање „Егзита на мору“ до 2026. године и по коме ће општина Будва у том периоду у фестивал уложити око пет милиона евра, док се од „Си денса“ очекује да настави са трендом пораста туриста који доводи у Црну Гору.

„Када је реч о 'Егзиту' и Републици Србији, у овом тренутку не постоји такав уговор који би обезбедио дугорочну сигурност опстанка 'Егзита' у Новом Саду и на Петроварадинској тврђави. Надамо се да ће то питање бити решено у наредном периоду јер оно гарантује дугорочну сигурност фестивала и омогућава свим партнерима дугорочне планове“, рекао је Ковачевић Танјугу и додао да је дугорочна сигурност одржавања фестивала битна и са становишта туристичке понуде и привлачења спонзора.

Ковачевић је нагласио да фестивал „Егзит“ не може постојати без подршке државе јер се ради о великом фестивалу који је у рангу са највећим европским фестивалима чији су буџети десетоструко па и више пута већи, а чије су цене улазница од 200 па до 400 евра, док се цене улазница за „Егзит“ крећу око 50 евра.

По његовим речима, значај „Егзита“ се најбоље осликава у резултатима истраживања које је спровела Влада Србије и УСАИД, а која, како је рекао, кажу да је „Егзит“ до сада економији Србије допринео са више од 150 милиона евра.

Ковачевић је рекао да оптимизам да ће уговор о дугорочном обезбеђивању функционисања „Егзита“ бити потписан ускоро, произилази из чињенице да је у свим разговорима са водећим људима Републике, Покрајине и Града Новог Сада препознат значај обезбеђивања стабилности фестивала на период од десет година.

„Егзит“ је ових дана добио још једно велико признање, а то је награда за најбољи музички фестивал у Европи у избору европске туристичке организације "European Best Destinations", што је, по речима Ковачевића, још један доказ колико је тај фестивал цењен у свету. 

Ковачевић каже да та награда има посебну тежину у друштвено-економском смислу, док она која је добијена пре две године, за најбољи велики музички фестивал у Европи, свој значај има у музичком свету, те да обе награде заједно чине једну целину која описује „Егзит“ и као музички и као друштвени догађај који је у Европи препознат као најбољи у обе области.

„Ова награда се додељује у више категорија, а једна од категорија су и музички фестивали и у гласању учествује стотине хиљада људи из целог света. Успели смо да победимо у конкуренцији највећих европских фестивала који сви до једног имају од пет до десет пута већи буџет од нас“, рекао је Ковачевић.

Многобројни путници када се одлучују где ће искористити свој одмор, редовно консултују сајтове какав је "European Best Destinations" и како истиче Ковачевић, готово редовно слушају савете тих портала што је још један доказ колико „Егзит“ утиче на промоцију Србије као туристичке дестинације.

Осим класичног туристичког доприноса Републици Србији, како је истакао Ковачевић, можда и значајнији допринос „Егзита“ је у промоцији и брендирању земље о чему, како је рекао, сведочи и текст чувеног британског часописа Економист у коме се каже да „када би Србија цео свој буџет потрошила на ПР, не би постигла оно што су учинила два њена највећа бренда, Новак Ђоковић и фестивал 'Егзит'“.

„Процена коју је прошле године урадио Си-Ен-Ен каже да фестивал „Егзит“ промоцији земље доприноси са скоро 85 милиона долара годишње... Све то нашу земљу представља као модерну државу која не да не заостаје за фининсијски већима и јачима, већ их у овом фетивалском делу чак и предводи“, рекао је Ковачевић.

„Ми се трудимо да ту музичку историју негујемо на 'Егзиту' и желимо да у том културолошком смислу 'Егзит' задржи свој значај, и наставићемо да доводимо имена која су битна и за музичку писменост целог друштва, али и да се младима представе извођачи које нису пратили, а требало би да знају за њих“, закључио је Ковачевић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара