Читај ми!

Хироми, Махантапа, Лауер и „Фајербирдс“ на џез фестивалу

Ударно вече 31. Београдског џез фестивала отвориће вечерас у Дому синдиката Биг Бенд РТС-а са немачким саксофонистом Кристофом Лауером, након чега следи концерт „Хироми трија“ (Јапан/САД), док у Дому омладине публику очекују амерички саксофониста индијског порекла Рудреш Махантапа и дански бенд „Фајербирдс“.

Биг Бенд РТС-а, редован учесник Београдског џез фестивала, представиће са Лауером занимљиво читање композиција легендарног извођача раног џеза, кларинетисте Сиднија Бешеа, у аранжману пијанисте Рајнера Темпела.

Описујући фасцинацију Бешеом, Лауер истиче „аутентичност и непрекидну покретљивост музике, испуњене енегијом, светлошћу и меланхолијом“.

Најављена као специфичан феномен, јапанска пијанисткиња Хироми Уехара наступиће у Дому синдиката са фјужн басистом Ентонијем Џексоном и рок бубњарем Сајмоном Филипсом са којима је објавила три албума - Voice, Move и Alive.

Хироми се појавила на сцени почетком 2000-их, привукавши пажњу јавности виртуозном техником и ватреним концертним извођењем у маниру Мишела Камила, са којим је касније и наступала у дуу.

У својој музици меша акустични џез, фјужн, рок и класику, представљајући се у различитим форматима - од соло реситала до квартета (састав „Соникблум“). Сарађивала је са Чиком Коријом, Ахмадом Џамалом и Стенлијем Кларком.

Звезда овогодишњег Београдског џез фестивала је Рудреш Махантапа, један од најкреативнијих уметника у савременом џезу, петоструки узастопни победник у гласању америчког Удружења џез новинара за алт саксофонисту године (2009-2013) и стипендиста фондације „Гугенхајм“.

Београдској публици ће представити актуелно издање Bird Calls, омаж великану џеза Чарлију Паркеру. Аутор свих композиција на албуму је Махантапа, а свака од њих инспирисана је мелодијом или солом из опуса који је Паркер оставио у наслеђе будућим генерацијама.

Састав „„Фајербирдс“ (The Firebirds) чине истакнуте личности савремене данске џез сцене - Стефан Пасборг (бубњеви), Андерс Банке (саксофон) и Андерс Филипсен (клавијатуре).

Трио је добио име по балету „Жар птица“ Игора Стравинског, укључивши у репертоар надахнуте обраде композиција тог џезу блиског аутора, као и других композитора класичне музике 20. века, а у новом програму баве се опусом данског композитора Карла Нилсена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара