Читај ми!

Четири деценије „Боемске рапсодије“

Пре 40 година група „Квин“ снимила је своју највољенију и најчуднију поп песму - "Боемска Рапсодија" која и данас важи за једну од најоригиналнијих нумера 20. века.

Ова прогресив-рок оперета продата је широм света у преко шест милиона примерака и један је од најпродаванијих рок синглова свих времена.

Била је два пута на топ 10 листи - када се појавила 1976. године и 1992. године када су Вејн и Гарт махали главама у аутомобилу и хорски певали уз њу у филму Вејнов свет, преноси Танјуг.

У дигиталном добу, ова шестоминутна нумера, и даље је доминантна и једна је од 10 најскиданијих песама у рок историји, пише Би-Би-Си.

Нумера се појавила у пресудном тренутку за британски квартет.

Наиме, појавила се као „наследник“ сингла Killer Queen, који је био први амерички хит овог бенда и отворио им врата за велику турнеју.

Захваљујући успеху овог сингла, бенд и продуцент Рој Томас Бејкер су имали за то време екстравагантан буџет за нови албум A Night at the Opera.

Снимање Боемске Рапсодије (Bohemian Rhapsody) почело је 24. августа 1975. године у студију у Велсу, иако је Фреди Меркјури већ годинама радио на песми првобитно названој The Cowboy Song.

Бејкер је песму први пут чуо у Меркјуријевом стану када је, усред сола, певач прокоментарисао да ће ту убацити „оперски део“.

И није се шалио.

Било је потребно више месеци и десетак студија пре него што је песма снимљена, а Меркјури је готово свакодневно убацивао нови вокални слој у нумеру.

Песма почиње са А капела делом потом следи клавирска еулогија, гитарски соло са ерупцијом хард-рока (отуда махање главама у Вејновом свету) и потом контемплативни део.

Оперски део песме комбинација је хора са пискутавим узвиком Галилео! и „наклон“ италијанској комедији (комична фигура Скарамуш), шпанском народном плесу (фанданго), Росинијевим и Моцартовим операма (Фигаро), Меркјуријевом родном Занзибару („Бисмилах“ - арапски за „у Алахово име“).

И које је значење Боемске рапсодије?

Меркјури га никада није објаснио ни члановима бенда, ни новинарима.

Више је волео да слушаоци сами одлуче шта значи.

Остала је забележена реакција директора Квинове издавачке куће - „Да ли сте полудели?“

Продуценти су покушали да наговоре бенд да скрати песму и учини је прикладнијом за радио, али је бенд то одбио.

Као „шлаг на торту“ снимили су спот, годинама пре појаве МТВ-а, који је био комбинација наступа уживо и чудних секвенци који су само допринели презасићености песме.

Песма, видео снимак и певљивост учинили су бенд рок звездама.

Када је Меркјури преминуо 1991. године, бенд се повукао из јавности.

Тада се појавио Мајк Мајерс који је био одлучан да Боемска Рапсодија укључи у сада чувену сцену из аутомобила у Вејновом свету.

Филм је снимљен у време када је Меркјури преминуо и режисерка Пенелопи Спирис је желела да употреби савременију песму за ту сцену али је Мејерс био одлучан.

Његова тврдоглавост се исплатила како за филм, тако и за бенд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара