Читај ми!

Мањифико и "The Serbian Army Orchestra" у Центру „Сава“

Словеначки музичар Мањифико познат по хитовима „Само мало", „Хир ај кам хир ај го", „Гив ми мани" и „Пукни зоро" одржаће свој први самостални концерт у Београду 18. октобра у Сава центру, уз бројне госте и пратњу "Serbian Army Orchestra".

Мањифико & The Serbian Army Orchestra (уметнички ансамбл Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“) до сада су одржали 15 концерата у Словенији, Италији и Швајцарској, а концерт у Центру „Сава“ најављују као „гранде финале“ заједничке сарадње започете снимањем музике за хит филмове и телевизијску серију Монтевидео.

„Београд има посебно место у мом срцу, а и цела прича је кренула одавде. Концерт ће због свега тога бити наравно посебан! Уз The Serbian Army Orchestra и мој бенд, ту ће бити режисер Драган Бјелогрлић, глумци и сарадници на филму, тако да ће то у неку руку бити задња клапа Монтевидеа“, најављује Мањифико.

Улазнице за концерт Мањифико & The Serbian Army Orchestra биће од 2. септембра у продаји на благајни Центра „Сава“ и преко мреже „Евентим“, по ценама 2.500, 2.200, 1.800 и 1.500 динара.

„Пошто је Сава центар фина шминкерска дворана, и ми ћемо свирати онако фино шминкерски. Свираћемо музичке теме и песме из оба Монтевидео филма, и неке моје старије ствари које су аранжиране за оркестар. То је концерт пун емоција. Мешају се сузе и смех, туга и весеље. Ако вас то не занима, дођите зато што стварно добро изгледамо и одлично свирамо", позива Мањифико.

Љубљанчанин Роберт Пешут, последњих двадесетак година познатији као Мањифико, важи за једно од најинтригантнијих музичких имена Словеније и бивше Југославије, захваљујући еклектичним и духовитим поигравањем са жанровима, од попа и рока, преко електро музике, до српског фолка.

О томе сведоче песме Хир ај кам (тема једне колекције модног мага Роберта Kавалија), Силвија (са којим је учествовао на Песми Евровизије), Писмо куму (Рамбо Рамбо) или огромни монтевидеовски хит Само мало.

Управо је сарадња на филмовима Монтевидео, Бог те видео (2010) и Монтевидео, видимо се (2014), на позив старог познаника режисера Драгана Бјелогрлића, за Мањифика било ново, велико искуство где је, како каже, много научио и уживао, и коначно стекао давно заслужену популарност и у Србији.

„Са успехом филма је и музика постала национално благо. Песме попут Пукни зоро, Само мало постале су обавезан репертоар у кафанама, клубовима, на испраћајима и рођенданима. Бјелогрлић ми је рекао: 'Једном када си ушао у кафану, ушао си у народ'“, објашњава Мањифико.

Приликом рада на Монтевидеу, на првом састанку са редитељем Бјелогрлићем био је присутан и тадашњи директор Београдске филхармоније Иван Тасовац који је предложио Мањифику да своје композиције најбоље сними са оркестром „Станислав Бинички“, који је за потребе заједничког пројекта постао The Serbian Army Orchestra.

„Уопште нисам знао да постоји војни филхармонијски оркестар! Тога нема у свету. Мислим да само Енглези, Американци и Руси имају такав оркестар. Био сам веома узбуђен када сам сазнао да ћу радити са њима, јер сам брзо схватио да имају посебан звук, који би одговарао темама које сам имао у глави. Садржај филма са својом епском тематиком је, у ствари, диктирао одабир оркестра“, присећа се Мањифико.

Музику коју данас изводи са The Serbian Army Orchestra, Мањифико карактерише као „ретро шик“: „То је комбинација шлагера, лаганог џеза и мало балканске мелодике. Свирамо музику која би могла да постоји пре сто година, као да смо пробудили дух тог времена“.

У тренутку када се обележава стота годишњица од почетка Првог светског рата, концерт Мањифико & The Serbian Army Orchestra у Центру „Сава“ 18. октобра добија једну потпуно нову димензију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара