Читај ми!

Бразилка Бади Асад отвара 15. Гитар aрт

Петнаести београдски празник класичне гитаре почиње вечерас наступом бразилске уметнице Бади Асад. У Дому омладине и “Naxos trio“. До 16. марта на Гитар арт фестивалу наступиће бројни српски и светски мајстори гитаре.

Позната по комбиновању традиционалне бразилске музике са поп нотама и необичној гитари која има само оквир без резонатора, бразилска уметница Бади Асад и "Naxos trio" наступиће вечерас на свечаном отварању 15. Гитар арт фестивала у Дому омладине.

Асадова је поручила публици да се њен први сусрет са Београдом десио приликом десетог издања Гитар арт фестивала 2009. године када је уживала у прилици да позорницу подели са Роландом Дијенсом.

Бразилска певачица, гитаристкиња и перкусионисткиња представиће се разноврсним програмом, бразилском музиком која је истовремено и космополитска као плод дугогодишњег живота ове уметнице ван земље рођења.

На свечаном отварању фестивала у великој сали ДОБ-а наступиће и угледни "Naxos trio" који чине грчки гитариста Костас Коциолис, Ањело Дезидерио из Италије и хрватски мајстор гитаре Зоран Дукић. Трио ће извести интересантан програм, медитерански музички дијалог сачињен од дела најцењенијих гитарских композитора.

На 14 концерата овогодишњег празника гитаре до 16. марта наступиће српски и светски мајстори гитаре. Од шест фестивалских вечери чак пет одржаће се у Дому омладине Београда, културној и образовној институцији која ове године, низом програма међу којима је и међународни фестивал гитаре, слави 50 година рада.

У Великој сали ДОБ-а публици ће се представити бројни уметници међу којима и Изабел Нороња, Јохан Милер, Катона Твинс, Елиот Фиск и многи други.

Сала „Американа“ резервисана је за поноћне концерте и забаве у оквиру пратећег програма, а у холовима биће постављене изложбе у оквиру пратећег програма названог Guitar Visual Art.

Посебно место у програму овогодишњег фестивала има двоструки џез и фламенко концерт у великој сали Центра „Сава“, заказан за 15. март, када ће на истој позорници наступити све популарнији шпански фламенко гитариста Алберто Лопез са својим квинтетом и француско-америчка џез певачица Сара Лазарус у пратњи чувеног „џипси џез“ квартета који предводи Хоно Винтерштајн.

Три фестивалске вечери у ДОБ-у биће у духу класичне гитаре и уметника као што су Јоханес Молер, Лукаш Куропачевски, Дуо Ивановић (12. март), Јелица Мијановић, Едвардо Фернандез, Зоран Крајишник, Александар Тасић (13. март), Катона Твинс, Елиот Фиск, Габријел Бјанко (14. март).

Реномирани уметници и педагози класичне гитаре одржаће часове и мајсторске радионице за ученике и студенте, а од 7. до 9. марта у Зрењанину ће се одржати Гитар арт лауреати, мини-фестивал посвећен младим талентима.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара