Читај ми!

Београдски џез фестивал, 29. пут

Петодневни празник за љубитеље џеза! Специјална гошћа Београда први пут је Касандра Вилсон. Осим свечаног отварања у Центру Сава, остали концерти 29. Београдског џез фестивала одржаће се у Дому омладине.

Са двоструко мањим буџетом, 29. Београдски џез фестивал обезбедио је квалитетан програм. Водећа светска џез дива, добитница два Гремија и бројних титула за певачицу године, Касандра Вилсон са својим бендом отвориће фестивал у Центру „Сава“.

Према речима Вилсонове, упркос захтевном распореду, ипак ће успети да виде град и упознају људе.

Концерт у Београду инспирисан је мисијом Харијет Табмен, легендарне афроамеричке активисткиње из времена Грађанског рата.

„Постоји стих из песме 'Битлса' који гласи: 'Искључи свој ум, опусти се, пливај низводно.' Надамо да ће публика доћи на Фестивал и урадити управо то, и тако постати део ритуала, музике која је изнад самог извођења“, рекла је чувена џез певачица.

Њен колега Брендон Рос, члан пратећег бенда, оценио је да је добро да подсете и свет и себе да је америчка црначка музика основа модерне музике која постоји данас.

„Ми свирамо модерну америчку музику коју су обликовали историја, крв и зној, искуства и доживљаји људи са маргина“, објаснио је Рос.

Фестивал ће трајати дан дуже него претходна издања, а цене улазница су приступачне. За студенте и ђаке повлашћена цена - 100 динара.

Директор Дома омладине Марко Стојановић истиче да свако ко се налази на челу институција као што је Дом омладине има дужност и задатак да омогући публици да искуси музику коју воли, али исто тако да одгоји нову публику, неке клинце који нису имали прилику да чују џез уживо.

На смотри, која траје од 24. до 28. октобра, публика ће чути уметнике из Америке, Европе и Србије. Прве вечери, Џез фестивал прикључиће се прослави 65. рођендана Биг Бенда РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара