Читај ми!

"Nouvelle Vague" гостују на „Нишвилу“

Посетиоци овогодишњег „Нишвила“ имаће прилику да последње вечери фестивала уживају у звуцима француске групе "Nouvelle Vague".

Француски састав "Nouvelle Vague" наступиће последње вечери „Нишвил" џез фестивалa 18. августа.

Састав "Nouvelle Vague" основали су 2004. године Марк Колин и Оливије Либо, са основном идејом да споје своја два наизглед неспојива музичка афинитета - енергичан њу вејв рок и меланхоличну бразилску боса нову (која је последњих деценија један од важнијих џез извора) - чији називи значе исту ствар: нови талас.

С обзиром да су у ову комбинацију инкорпорирали и специфичан француски сензибилитет и новооснованој групи дали име истог значења „нови талас“, само у франуској варијанти "Nouvelle Vague".

Овај „три у један“ пројекат који је у разним фазама укључивао и већу број женских вокала, а у последње време пуноправни члан бенда је плесачица чувеног "Crazy Horse" клуба - Зула).

Према речима Колина и Либоа, осим музичких квалитета, један од главних услова за ангажовање певачица био је - да нису чуле оригиналне верзије композиција које су обрађиване.

Први албум групе на којем су се нашле композиције група "HTC", "Modern English", „Клеш“, „Џој дивижн“, „Секс пистолс“, "Tuhedomoon", „Кјур“ и „Андертоунс“ (са нумерама  Guns of Brighton, Dance With Me, Love Will Tear Us Apart) продат је широм света у преко 700.000 примерака.

Да је реч о озбиљној групи доказали су и следећим албумима, али и распродатим концертима од Азије до Америке, на којима су у првом плану оригиналност Лисет Алее, елеганција Мелани Пејн, сензуалност Фиби Килдир и сценски темперамент Зуле.

Други албум садржао је и верзије Ever Fallen in Love, Blue Monday, The Killing Moon, Dont Go, Eisbar, Heart of Glass. На трећем албуму укључили су и госте и извођаче оригиналних верзија Мартин Гор из „Дипеш мода“, Ијан Мекулох из "Echo & the Bunnumen", Тери Хол из "The Specials", Бери Адамсон из „Магазин“.

Ако су прва три албума била превасходно усмерена британској њу вејв и пост панк сцени, на четвртом Couleurs sur Paris, "Nouvelle Vague" су се окренули француској њу вејв сцени од краја седамдестих па до данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво