Читај ми!

Грегоријански сценско-музички спектакл

На бину су ушли Вангелисовим „Ватреним кочијама“, а отишли певајући дамама баладу "She" – група „Грегоријан“ је још једанпут испунила велика очекивања српске публике, повевши је на пут кроз историју филма – од античког Рима до града Готам, од славних ратника до праисторијских чудовишта.

Британско-немачка група „Грегоријан", која изводи поп и рок нумере у маниру грегоријанског канонског певања, приредила је у уторак вече у Центру „Сава" светлосно-музички шоу, који је одушевио Београђане.

Популарни хор, који је основао некадашњи вођа групе „Енигма" Френк Петерсон, други пут је наступио пред београдском публиком, а у оквиру турнеје "Epic Chants", на којој промовишу истоимени нови албум са песмама из блокбастера.

Концерт је почео Вангелисовом композицијом Ватрене кочије из истоименог филма о Олимпијским играма 1924. године, а настављен његовом нумером Освајање раја из остварења Ридлија Скота о Колумбовом освајању Новог света, коју је извело осам певача у монашким одорама са капуљачама на глави, уз пригушено светло и дим на сцени.

„Добро вече, Београде, добро вече Србијо. Добро дошли у биоскоп", поздравио је публику један од чланова хора, на српском језику и најавио да ће их повести на пут кроз историју филма - од античког Рима до града Готам, од славних ратника до праисторијских чудовишта.

Уследила је песма Sound of Silence из филма Дипломац (1967), Who Wants to Live Forever групе „Квин", а за мелодију Now We Are Free (Гладијатор Ридлија Скота) на сцени им се придружила атрактивна певачица Амелија Брајтман.

У дугој црној хаљини са црним крилима на леђима, Брајтманова је заједно са осморицом певача, у пратњи осморо музичара, извела изузетно ефектно нумеру Angel немачког метал бенда „Рамштајн" - цела сала испуњена димом, сцена испресецана белим ласерима, док се у позадини у појединим тренуцима појављују пламенови.

Први део концерта су завршили Кармином Бураном и пуцњевима, а други отворили темом из чувеног Кума Френсиса Форда Кополе.

Песме су на видео биму пратиле слике пејзажа, градова, али и познате сцене из филмова, с тим што су у главним улогама били чланови хора.

Bring Me to Life (Еванесенс), Against All Odds (Фил Колинс), Kiss From The Rose (Сил), My Heart Will Go On (Селин Дион), Stay (У2) били су на репертоару другог дела концерта.

Публику је очарала и пијанисткиња и певачица Ева Мали извевши композицију Nella Fantasia, а уз тему из франшизе Пирати са Кариба приредили су и мачевање уз звук добоша.

Свакако је најупечатљивије било емотивно извођење Hallelujah током чега су се чланови „Грегориjанa" један по један појављивали на сцени, док је мушки део публике сигурно уживао у песми Kashmir (Лед Цепелин) када су Брајтман и Мали, у кожним панталонама и са лаганим плаштовима, играле уз шипке, окружене димом.

Иако се чинило да је то адекватан крај двочасовног концерта, уследила је нумера Live and Let Die (Пол Макартни) из истоименог филма о Џејмсу Бонду, дамама су поклонили баладу She, још мало частили публику пиротехником и светлосним ефектима у сали која је сабласно била испуњена димом, а на крају су монаси чак и заиграли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво