Читај ми!

„Егзит“ продужен на пет дана!

Нови концепт и нулти дан обележиће „Егзит“ 2013. године. Петроварадинска тврђава ће од 10. до 14. јула бити центар „карневалско-фестивалске“ журке. Током пет фестивалских дана музика ће, надају се организатори, бити само база, али не и једини разлог доласка.

Музички фестивал „Егзит" (Exit) биће следеће године продужен на пет дана и уз извесна концепцијска унапређења трајаће од 10. до 14. јула на Петроварадинској тврђави, потврђено је данас на конференцији за новинаре у Дому омладине Београда.

Маркетинг директор и један од оснивача „Егзита" Милош Игњатовић рекао је да је новина следећег издања Фестивала увођење петог, такозваног „нултог" дана, па ће журка на Петроварадину трајати од среде, уместо од четвртка до недеље, како је публика навикла.

Жеља је организатора и да Фестивал прошири новим садржајима, како би „Егзит" прерастао у „фестивал креативности", где ће музика бити само база, али не и једини разлог доласка.

Игњатовић је позвао све да се укључе у креирање новог концепта и посматрају „Егзит" као платформу за све квалитетне креативне иницијативе, а један од циљева јесте и да се Фестивал прошири ван Петроварадинске тврђаве и приближи Новосађанима.

„Први 'Егзит' је одржан 2000. године у Универзитетском парку и сада желимо да га вратимо у град и поново приближимо Новосађанима, јер је последњих година више био окренут страним гостима. Желимо један баланс између домаћих и страних посетилаца", објаснио је Игњатовић и додао да није искључено да и неки од већих концерата буде одржан баш у центру града.

Према његовим речима, циљ је да се искористе сви креативни потенцијали у земљи и шире како би се креирао нов и другачији „Егзит", који ће у сваком случају задржати оно што је за њега препознатљиво.

„Идеја нам је да позовемо све манифестације и да направимо заједничку платформу, можда и временски приближимо све фестивале у Новом Саду и понудимо посетиоцима из иностранства различите програме. Правац којим желимо да се крећемо јесте креирање једне фестивалско-карневалске атмосфере која би трајала током целог лета", објаснио је Игњатовић.

Коментаришући тврдње да људи купују карте за „Егзит" због великих музичких имена, Игњатовић је рекао да су „хедлајнери" свуда у Европи само изговор за окупљање и дружење и да је посебна атмосфера оно што чини Фестивал популарним широм света.

Промене су неопходне, нагласио је Игњатовић, јер је досадашњи формат већ више пута проживљен, па чак је приметио да можда има и превише музике на „Егзиту".

„С једне стране је то добро, јер посетиоци могу да бирају, али с друге немају прави доживљај фестивала, пошто само јуре од бине до бине. Просечном посетиоцу су довољна два или три наступа током вечери, све преко тога доводи до презасићења", оценио је Игњатовић.

Стратешки директор и један од оснивача Фестивала Душан Ковачевић је поводом писања медија да „Егзита" следеће године неће бити због лоше економске ситуације и одустајања државе од финансирања манифестације, рекао да су током протеклог месеца вођени разговори са представницима републичке, покрајинске и градске власти и да су сви сложни о важности одржавања Фестивала.

Посетиоци „Егзита" сваке године, нагласио је Ковачевић, доприносе српској привреди са око 15 милиона евра и до сада су „инвестирали" у Србији више од 100 милиона евра.

„Постоје процене да ће у наредних 10 година Фестивал привући још већа девизна средства, а посебно треба истаћи његов допринос промени имиџа Србије у свету", напоменуо је Ковачевић.

Према његовим речима, „Егзит" још не може без финансијске помоћи државе, ако „желимо да буде у 10 најбољих у Европи", јер су цене улазница и улагања комерцијалних спонзора знатно мања него на сличним манифестацијама у другим државама.

„Радимо на стратегији којом бисмо смањили буџетска улагања у 'Егзит' испод три посто, али тренутна економска криза не дозвољава да Фестивал буде на комерцијалном нивоу", додао је Ковачевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара