Читај ми!

Година пета без Тошета

„Балкански анђео“ Тоше Проески, велики уметник и хуманитарац, погинуо је пре тачно пет година. Паљењем свећа, полагањем цвећа и откривањем спомен-зида, годишњица ће бити обележена поред Феудалне куле у Скопљу.

Данас се навршава пет година од смрти македонског певача Тошета Проеског, који је погинуо у саобраћајној несрећи 16. октобра 2007. године на аутопуту Загреб–Липовац, у близини Нове Градишке.

Тодор-Тоше Проески, или како су га многи називали „Балкански анђео", рођен је 25. јануара 1981. године у Прилепу, али је одрастао у Крушеву, месту којем се увек враћао. Веома брзо постао је један од најпопуларнијих певача на Балкану.

Прве кораке у музичкој каријери Проески је направио још у раном детињству, 1992. године наступом на дечјем фестивалу „Златно Славејче" са песмом Јас и мојот дедо, отпеваном на влашком језику.

Професионалну музичку каријеру започео је на фестивалу „Мелфест" 1996. године на ком је победио, а исте године учествовао је на „Макфесту" са песмом Пушти ме.

Песме Усни на усни и Сонци во твоите руси коси освајају награде у Скопљу и Охриду 1997. године, а то су уједно и прве песме које је чула публика ван Македоније.

Први албум објавио је 1999. године под називом Некаде во нокта са 11 песама, а тог лета одржао је свој први концерт.

На националном такмичењу за „Песму Евровизије" у Македонији 2000. године, са песмом Солзи прават златен прстен освојио је треће место.

Исте године издао је други албум Синот Божји, на коме су били све сами хитови, међу којима су дует са Каролином Гочевом Немир, Во коси да ти спијам, Излажи ме уште еднаш, Илузија и Тајно моја.

Српска продукцијска кућа „БК саунд" откупила је права за издавање следећег албума на простору бивше Југославије, што му је донело Оскара популарности на простору бивших југословенских република за 2000. годину, као и распродате концерте у Скопљу и Београду.

Трећи албум под именом Ако ме погледне во очи објављен је на македонском и српском језику. Уследио је период интензивне промоције у Македонији, Србији, Босни и Херцеговини и Бугарској.

У априлу 2003. године победио је на фестивалу „Беовизија" са песмом Чија си Леонтине Вукомановић.

Већ наредне године, 2004, представљао је Македонију на „Песми Евровизије" у Истанбулу – освојио је 14. место са песмом Life (Ангел си ти у изворној македонској верзији).

Затим су уследили албуми По тебе и Божилак, компилација од 14 изабраних традиционалних македонских песама.

Последњи албум зове се Игре без граница, а на њему су и три препеване песме Feeling Good, Несаница и Остала си увек иста. Албум је објављен 1. августа 2007. године, неколико месеци пре него што је настрадао.

Албум на енглеском језику за светско тржиште, због којег је често био у Лондону, где је снимао, требало је да промовише крајем октобра 2007. године.

Тај албум под називом The Hardest Thing објављен је две године након његове смрти. Албум Још увек сањам да смо заједно, објављен је 2010. године, а у јануару прошле године, на дан његовог рођења и албум Со љубав от Тоше.

Врхунац каријере овог певача величанственог гласа био је 14. фебруара 2007. године, на Дан заљубљених, у Београдској арени. Више од 10.000 људи певало је углас све његове песме.

Због изузетног хуманитарног рада награђен је признањем „Мајка Тереза", а Уницеф га је 2004. године прогласио за амбасадора добре воље. Снимио је песму This World, која је постала Уницефова химна.

У Крушеву је започео реновирање манастира Светог Преображења, заједно са својим оцем Николом и пријатељима.

„Верујем у Бога. Колико ми могућности дозвољавају, финансијски помажем изградњу цркве. Наши пријатељи, отац и ја правимо тај верски објекат већ 13 година и радови су коначно при крају. Чак сам и ја радио неке физичке послове приликом изградње. Нема никаквог стида када је реч о љубави према оном у шта верујемо", говорио је Проески.

Познат је био и по учешћу на бројни хуманитарним концертима. Македонска влада је Проеског прогласила за заслужног грађанина Македоније, а дан сахране био је проглашен Даном националне жалости.

Пошта Македоније објавила је и поштанске маркице са његовим ликом.

На фестивалу Евровизија 2008. године додељена му је постхумно награда за животно дело, а затим је у емотивном омажу публика у Центру „Сава" уз инструменталну пратњу Тошетовог састава отпевала песму Чија си.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара