Читај ми!

Велико признање за Гучу и Бреговића

Као највећи овогодишњи фестивал светске музике, Сабор у Гучи добио награду "World Music Museum". Горан Бреговић проглашен најзначанијим уметником. Начин на који се труба свира у Гучи мора се заштити као српски бренд, сматра Зоран Јовичић, председник Српског светског конгреса.

Музеј светске музике (World Music Museum) прогласио је Сабор трубача у Гучи највећим „ворлд мјузик" (етно) фестивалом у 2012. години, а Горана Бреговића најзначајним уметником ове музике.

Музеј је, како је саопштено, за најбољи ансамбл ове године прогласио је "Tinarien" (Пустињски блуз) из Африке.

Званично проглашење добитника награда биће вечерас у београдском огранку музеја у Скадарлији.

Како је Танјугу данас изјавио председник Српског светског конгреса Зоран Јовичић, ангажован у раду Музеја, Сабор у Гучи је највећи фестивал светске, ворлд музике и српска дијаспора са својим пријатељима из света годинама тамо иде као на ходочашће.

„Музеј светске музике је предложио да Сабор трубача у Гучи уђе под заштиту Унескове листе нематеријалног наслеђа", рекао је Јовичић.

Министарство културе као своје прве званичне предлоге за листу Унескоа регистровало је између осталих фрулу, гајде, ојкање, славу и коло, а према речима Јовичића, труба на начин на који се свира у Гучи, бренд је који Србија мора да заштити.

Према његовој оцени Сабор у Гучи је у свету највећи фестивал ворлд музике, јер поред српских све више долазе и трубачи из света који препознају да је ово светска музика, микс оригиналног, аутентичног и музике других народа.

„Ова врста музике постаје најпопуларнији жанр, представља спој источне и западне, традиционалне и модерне музике, то су показали Емир Кустурица са својим оркестром и Горан Бреговић који је најзаслужнији што се балканска музика на светским музичким сценама нашла равноправно са азијском и афричком ворлд музиком", оценио је Јовичић.

Пре неколико година у свету су почели да се отварају музеји ворлд музике, а прошле године је директорка Музеја Штефани Кроф из Швајцарске отворила и београдски одељак музеја у Скадарлији, као признање за допринос Србије светској музици.

Председник Музеја у Београду је Стефан Вагнер а директор Светнин Коваћев из Бугарске.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво