Читај ми!

Обожаваоци на концерту, верници на протесту

Уочи Мадониног наступа пољска престоница поново била подељена – најватренији фанови од раног јутра испред Народног стадиона, противници на протестима и молитвама, у нади да концерт неће бити одржан.

Oбожаваоци америчке поп певачице Мадоне од јутра су ишчекивали своју омиљену звезду испред Народног стадиона у Варшави, иако је било најављено да се капије отварају тек предвече.

За то време у центру града стотинак верника молило се да концерт спречи неко чудо.

Варшава, као и 2009. године, дочекала је Мадону у жестоким споровима пошто конзервативни католички и радикални националистички кругови гледају на њу као на блудницу која намерно бира датуме концерта у Варшави тако да увреди Пољаке.

Пре три године жестоке протесте католичких верника изазвао је концерт који је краљица попа одржала 15. јула на дан који католици обележавају као велики црквени празник Успење пресвете Богородице.

Ове године оптужили су Мадону да је намерно испланирала концерт - пун саблажњивих гестова, како тврде млади католици - баш на велики патриотски празник, 1. август како би се наругала Пољацима.

На данашњи дан је 1944. године избио Варшавски устанак против немачких окупационих власти, једна од највећих акција покрета отпора у ратној Европи.

Устанак је угушен у крви, а бунтовну пољску престоницу нацисти су готово сравнили са земљом.

Свештеник Стањислав Малковски је вернике, који су се окупили испред споменика кардиналу Вишињском, позвао да се моле за то да се концерт не одржи.

Специјална комисија, у којој су били званични истеривачи ђавола, већ је погледала неке од концерата са овогодишње Мадонине турнеје, и закључила да је њихов основни циљ - ругање Богу и хришћанима.

Градске власти објасниле су још раније да немају законске основе да забране Мадонин концерт иако је електронском и обичном поштом стигло око 50.000 захтева да се то учини.

Америчка певачица је, међутим, за већину Пољака добродошла као и било која друга музичка звезда.

Либерална струја у Пољској поручила је Католичкој цркви да коме смета њен концерт једноставно не иде да га гледа.

Најватренији љубитељи Мадоне припремили су јој за концерт изненађења - срца од папира са написом "LUV" која ће, чим почне једна одабрана песма, сви подићи високо изнад глава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво