Читај ми!

Ко пева, на хакере (мора да) мисли!

Закључани хард-дискови, готово параноично брисање података или можда, ипак, сеф у банци? Познати откривају да користе сва расположива средства како би нови материјал заштитили од преступника у сајбер свету.

Чини се да никада није било лакше учинити да нове песме музичких звезда „процуре" на интернет. Како се осигурати против оваквих сајбер-напада и сачувати своје дело до жељеног датума главна је мука многих извођача.

Таио Круз се прво детаљно упозна са хакерским техникама, како не би био лака мета. Будући да, како каже, зна да се лако могу хаковати туђи и-мејл налози, своје песме никада не шаље преко интернета, већ искључиво користи „опипљиве" копије својих песама.

Музички материјал певач чува на USB уређају или их преко интернета шаље специјалним „стримом" у који не може да „упадне" нико ко није пожељан.

Такође, домишљати уметник додаје да зна да су они који се користе недозвољеним техникама да дођу до његових песама вероватно само обожаваоци који желе одмах да преслушају његов нови сингл.

Ипак, свестан је чињенице да необрађена песма не звучи баш најбоље, па није ни чудо што се фанови често буне и остављају коментаре у којима је разочарање најјаче осећање. Тако им и треба, каже Круз, када нису довољно стрпљиви да сачекају завршену верзију.

Хакерима поручује да не пожурују његову екипу оваквим путем, јер су они професионалци и „знају шта раде".

Конор Мејнард још не користи екстремне методе заштите своје музике. Млада нада британске поп сцене се труди да, чак и ако своју музику шаље преко интернета, одмах избрише сваки њен траг из компјутера пошто је пребаци на USB. Ипак, чуо је да је старија колегиница Бијонсе и више него обазрива.

Наиме, искусна кантауторка свој нови материјал снима у студију у друштву највише две особе из своје екипе.

Процедура је једноставна – најпре униште сав материјал који је претходно сниман у студију, сниме оно што су планирали, пребаце материјал на хард-диск, понове процес брисања и – збришу!

Џеси Џеј баш нема среће. Почетком године су јој и-мејл, Фејсбук, као и Твитер налог готово истовремено били „хаковани". 

Певачица се, као и њене колеге, труди да своје песме не чува на компјутеру. 

Снима их на ЦД и шаље искључиво свом менаџеру, јер је он једини који треба да чује њену музику пре публике.

С друге стране, неки музичари на интернет гледају као на прилику за бесплатну рекламу.

Дрејк, на пример, понекад намерно пусти да део његовог „новог сингла" стигне на Јутјуб и слична онлајн места.

Цака је у томе што се та песма никада заправо не појави на албуму, али је Дрејк зато претходно добро уновчи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара