Читај ми!

Малијин омаж Нини Симон

Енглеско-малавијска певачица Малиа ових дана пуни концертне хале широм Европе својим репертоаром песама чувене џез легенде Нине Симон.

Ако затвори очи, слушалац ће на тренутак бити потпуно уверен да слуша Нину Симон и њен моћан и сиров глас. Али то није Нина Симон, већ Малиа, енглеско-малавијска певачица која својом музиком одаје пошту великој дами џеза и привлачи нову публику жељну другачије интерпретације класика.

„Она је изузетно важна. За мене, она никада није отишла и мислим да када постанете неко ко слуша Нину Симон никада је више не заборавите, она постаје део вашег живота или је бар тако било самном", рекла је Малиа АФП-у.

„А што сам старија и зрелија и што више разумем свет она постаје све већи део мог живота и све је боље разумем. Она једноставно постаје све боља и већа са временом", додала је Малиа чији су концерти широм Европе, а нарочито Француске, дупке пуни.

Они који раде са њом кажу да је разлог томе што она враћа онолико колико и узима од америчке џез легенде.

„Ово је истински омаж и поклон. Она не користи ове песме како би подстакла ново интересовање за Нину Симон. Она даје све што има тој певачици", рекао је пијаниста Александар Сада.

Маила сматра да је Нина Симон била велики музичар, борац за људска права и узор црнкињама. Али оно што је највише инспирише је њена емотивна дубина и сензуалност.

„Певала је из неког места које је толико дубоко и примално да је изван расе, изван џеза, изван свега... Не знам, она је једноставно била величанствен човек и осећам да је могла да ме дотакне и, рекла бих, многе друге људе и то на местима где никада не би ни били дотакнути да је нису чули", каже Малиа.

Нина Симон није међу живима већ готово 10 година, али њена музика живи и даље, уз малу помоћ Малије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара