Читај ми!

Монографија о Милошу Секулићу и његовом раскошном таленту и свестраности

Монографија "Rock arch and art" о Милошу Секулићу представља његову раскошну, свестрану личност. Београдски и милански студент, архитекта светског гласа, који је скоро цео радни век провео у Њујорку. Тамо је најпре учествовао у реконструкцији Кипа слободе, потом се бави тржним центрима и дизајном највећих брендова на Медисон авенији.

Његови пројекти робних кућа у Јапану и на Тајланду проглашени су најбољима на свету. Пре одласка у бели свет, Милош Секулић је у Београду са Угљешом Богуновићем реализовао пројекат Скадарлија.

„Имао је среће да у Београду сретне чувеног Угљешу Богуновића, једну сјајну личност изузетног интелекта и да одатле крене преко океана“, каже академик и архитекта Бранислав Митровић.

Милош Секулић се паралелно, али далеко од очију јавности, бавио и сликарством. Тек у каснијим годинама пристао је да буду организоване изложбе његових дела, како у Њујорку, тако и у Београду.

„Последњи свој циклус је посветио томе да на један јако метафоричан начин слика како један град губи свој идентитет. То се видело по изменама структура, силама које улазе у ту слику, олујама које се дешавају. Био је изузетно важан као архитекта који је знао како треба чувати ствари“, навела је историчарка уметности др Ирина Суботић.

Слика о Милошу Секулићу комплетна је тек када се проговори и о његовој рок каријери. Он је 1959. био један од оснивача првог рок бенда у Београду „Искре“.

„Његов значај да ништа после Искри није урадио, био би довољан. То је био један дух племенитог Београда који бих волео да се врати“, истакао је рок критичар Александар Жикић.

Ауторка пројекта Rock arch and art је Милошева супруга Маја Херман Секулић. Књига се завршава његовим текстом о Музеју сећања, за чије оснивање се залагао, јер је сматрао да га Београд због свог историјског, културног и географског положаја заслужује.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво