Читај ми!

Светско музичко признање новосадској виолинисткињи Лани Зојан

За изузетан таленат младе виолинискиње Лане Зорјан из Новог Сада, добитнице ICMA признања – једног од најзначајнијих награда у свету класичне музике, чуће и публика у Валенсији, на гала концерту 12. априла.

Са три и по године, први пут је узела виолину. Данас у колекцији има више од 60 награда са међународних и домаћих такмичења, а ново признање, прилика је да за њу чује и остатак света.

„Заиста сам јако почастовована што могу да се нађем међу тим већ оформљеним и еминентним уметницима као једини малолетник. Гала концерт ће се одржати у Шпанији у Валенсији, 12. априла, у највећој сали у Шпанији заправо од 2.000 места. Свираћу Равелове Tzigane, то је једно јако популарно, јако познато дело за виолину, претпостављам да ће сви препознати тему коју слушају чак иако нису музичари“, објашњава Лана Зорјан, лауреат ICMA.

Посебно је поносна што ће у Валенсији упознати омиљену виолинисткињу.

„Отприлике за мене богиња Хилари Хан, која је једна од највећих виолинисткиња на свету тренутно. Она је освојила награду за најбољи соло албум, и заиста, шокирана сам што ћу, на неки начин, бити на истом месту као што је она, на истом концерту“, каже виолинисткиња.

Успех своје ученице, прослављени виолиниста Стефан Миленковић, види као награду изуетности, али и инспирацију за младе таленте широм Србије.

„Еквивалент, односно нешто што би било близу тога је Греми, који се додељује конкретно за албум, али овде, ова награда је још шира и заиста је као Оскар у свету класичне музике. То је један од резултата који је Лана постигла, јер је пре тога победила на такмичењу у Бугарској, прошле године, у ствари сад већ претпрошле, победила је на такмичењу 'Јарослав Коцијан'. То су огромне ствари за све нас, заиста за све нас“, истакао је Миленковић.

Мајка 15-годишње виолинисткиње, иако професорка виолине, имала је жељу да јој ћерка свира клавир, међутим, од самог почетка Ланин избор био је јасан.

„То је реткост заиста да дете у тако малом узрасту има тако чврсту жељу да се баш само једном ствари бави. Мислим да је то у ствари оно што њој помаже на овом путу и наравно огроман број професора. Она је имала пуно среће у животу, стварно сјајни професори су од самог старта радили са њом“, прича Арабела Зорјан, Ланина мама. 

Осим захвалности према свом садашњем професору, каже да своје успехе дели и са професорком Иваном Аћимоски Жикић, са којом је најдуже радила, али и првим професором Имреом Лакатошем.

„Његова жеља је била да ја када порастем, када постанем – дај Боже – велики виолиниста и уметник, да њега пишем у биографији као име, као једног од професора, тако да сам ја у мисији да ту жељу остварим и надам се да ће бити поносан на мене“, нагласила је Лана.

А поносни су сви они који имају прилике да је чују. Њени успеси, већ сада су препорука за велике позорнице, па до промоције у Шпанији, има неколико заказаних концерата. Зато свесна своје мисије, размишља једино о музици и наставља да вежба

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара