Читај ми!

Мајстори стакла из Мађарске, преко Венеције стигли у Музеј примењене уметности

У Музеју примењене уметности отворена је изложба ,,Мајстори стакла из Мађарске“. Изложена су дела четири генерације савремених уметника.

Мађарска уметност стакла по естетској вредности и умећу израде заузима једно од првих места у свету. За висок уметнички квалитет радова аутори заступљени на изложби добили су више од тридесет награда, а њихова дела се налазе у најистакнутијим јавним колекцијама.

„Имамо чиме да се поносимо. То је веома мало поље уметничког стваралаштва у Мађарској у односу на друге уметности, али је стекло велики углед. Нажалост, требало је времена да буде препознато као део нашег културног и националног идентитета. Ти радови добро комуницирају и требало их је учинити видљивим", рекла је Рита Марија Халаши, кустоскиња изложбе и вођа пројекта.

Изложба представља пресек савременог стваралаштва, пружа увид у технолошку разноврсност типичну за мађарске уметнике, а стилски доминирају апстрактне скулптуре од стакла.

„Изложба окупља 20 радова десет савремених аутора са територије Мађарске које повезује један медиј, а то је стакло. Оно што је заиста специфично и преседан, јесте да су сви аутори у Београду и дошли су поводом изложбе“, каже Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности.

Изложба „Мајстори стакла из Мађарске“ током следеће две године биће представљена у петнаест градова. У Београд стиже након Лондона, Венеције и Хелсинкија и може се видети у Музеју примењене уметности до 10. јануара.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара