Читај ми!

Најбољи млади пијанисти наступају поводом 65 година постојања Радио Београда 2

На трећем концерту циклуса концерата „Најбољи млади пијанисти", који, у оквиру обележавања 65 година постојања, Радио Београд 2 организује у Установи културе Гварнеријус, уз директан радијски пренос, у уторак 18. априла у 19 часова, наступиће Владимир Аћимовић.

Најбољи млади пијанисти наступају поводом 65 година постојања Радио Београда 2 Најбољи млади пијанисти наступају поводом 65 година постојања Радио Београда 2

На програму су остварења Василија Мокрањца, Лудвига ван Бетовена и Роберта Шумана. Уредник и водитељ циклуса и преноса концерата је Ана Ћирица.

Владимир Аћимовић (Ниш, 2002) је нижу музичку школу завршио у класи чувеног педагога Милене Куртеве (Бугарска), a музичко образовање је наставио у Музичкој школи у Нишу, у класи Сузане Новаковић. Усавршавао се и код Илије Чернајева у Софији. Дипломирао је 2022. године на ФМУ у Београду код Лидије Станковић, у чијој је класи тренутно на мастер студијама. Поред тога је студент четврте године на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу у класи Милане Черњавске. Похађао је и мајсторске курсеве реномираних уметника, међу којима су Арбо Валдма, Кемал Гекић, Дмитриј Башкиров, Бруно Канино, Рубен Далибалтајан, Григориј Грузман, Клаудио Мартинез Менер и други.

 Своје прве концерте са оркестром одржао је са 10 година у Великој сали Коларчеве задужбине, са камерним оркестром „Аморосо“. Као солиста са оркестром наступао је у Србији, Русији, Немачкој, Аустрији и Пољској, са Нишким симфонијским оркестром, Гудачким оркестром ,,Душан Сковран“, камерним оркестром „АртЛинк“, «Симфонијом Јувентус» и ансамблом Есперанца на „Алпенарте 2022“ фестивалу у Аустрији. Током студија изводи Шопенов концерт у еф-молу у Великој сали Коларчеве задужбине, први Концерт П. И. Чајковског са „Симфонијом Јувентус“ у Сали Поморске филхармоније у Бидгошчу и остварује турнеју са ансамблом Есперанца и виолинистом Леонхардом Баумгартнером са којим изводи дупли концерт Ф. Менделсона у Вецлару и Илертисену (Немачка) и Шварценбергу (Аустрија). Одржао је и реситале на међународним фестивалима''Costantinus'' и ''Нимус'' у Нишу, Љубљанском фестивалу, „VP Bank Switzerland“ фестивалу, у Музичкој галерији Коларца и Великој сали Коларчеве задужбине, УК Гварнеријус, салама Симфонијског оркестра и Синагоге у Нишу и свим већим градовима у Србији. Као представник Министарства културе Републике Србије, учествовао је на Међународном фестивалу "Мелодика поколења" у Кремљу и том приликом наступио као солиста са Председничким оркестром Руске Федерације и диригентом Антоном Орловим.

Стипендиста је фонда за изузетно надарене ученике и студенте Министарства просвете, фондације «Добар глас» и Међународне академије у Лихтенштајну. Добитник је награде "CONSTANTINUS" за 2011. годину, која се додељује најперспективнијим младим музичарима до 18 година старости, Доситејевих награда, награде САНУ за постигнуте
успехе из области уметничке музике и као и награде Фондације „ArtLink“ за најперспективнијег младог уметника 2019. године. Добитник је награде из фонда Емил Хајек за најперспективнијег студента клавира на ФМУ.

Аћимовић је добитник великог броја награда на републичким и међународним такмичењима, међу којима издвајамо: прву награду на Међународном такмичењу “Merci, maestro!“ у Бриселу. прву награду на међународном такмичењу,, International Ricard Vines Youth” у Љеиди, Шпанија (2019), другу и специјалну награду за уметничку личност такмичења на Arthur Rubinstein in memoriam, такмичењу у Бидгошчу (Пољска, 2021), три признања на такмичењу "Роберт Шуман" у Диселдорфу (2023): другу награду, специјалну награду "Јуниор жирија" и специјалну награду Европске асоцијације музичких такмичења за младе EMSI. Године 2022. је био финалиста четвороетапног „New York International Piano Competition“ у Њујорку. Пласирао се у финале Међународног такмичења „Феручо Бузони”, које ће у августу 2023. бити одржано у Болцану, у Италији.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво