ЈДП слави 75 година постојања, најављено отварање сцене „Бојан Ступица“

Доделом награда Југословенско драмско позориште је обележило је 75. рођендан, у фојајеу тог театра. Велики јубилеј обележава и најава радова на обнављању сцене „Бојан Ступица“.

На годишњој свечаности представљена је и монографија посвећена Театру Бојан Ступица, и поводом тога је управница овог театра Тамара Вучковић Манојловић најавила радове на поновном отварању ове сцене.

Театролог Александар Милосављевић уредио књигу о Театру Бојан Ступица под називом Театар са именом и презименом, поводом јубилеја 75 година ЈДП-а.

Прва представа ЈДП-а одиграна је 3. априла 1948. године Краљ Бетајнове Ивана Цанкара у режији Бојана Ступице.

Овај дан се обележава као дан позоришта и тог датума се додељују годишње награде.

Милосављевић је истакао да је још тада Ступица схватио да је Београду потребна још једна сцена, осим велике позорнице ЈДП-а, да се направи нека врста уметничке лабораторије, за промоцију нових аутора, глумаца, редитеља, драмских писаца.

Нагласио да без те сцене, ЈДП губи значајан мотор, и простор за истраживање уметника, где су стасавали тада непознати, данас успешни драмски писци са својим првим комадима – Биљана Србљановић (Београдска трилогија), Милена Марковић (Павиљони), као и редитељи Милош Лолић (Сањари, Друга страна), Ива Милошевић и многи други.

На листи награђених годишњим признањима ЈДП-а је представа Едип у режији словеначког уметника Вита Тауфера.

Главни глумац Милан Марић је за Едипа освојио три награде Годишњу, за Лепоту говора Др Бранивој Ђорђевић“ и Бранка и Млађа Веселиновић“ за најбоље глумачко остварење године на сцени ЈДП.

Наташа Нинковић награђена је за улогу Јокасте у овој грчкој трагедији Софокла. За улогу певача у овом комаду награђен је млади глумац Марко Радојевић.

Награду Небојша Глоговац за изузетну уметничку креацију младог глумца, освојио је Јоаким Тасић за своје две улоге у представама Едип и Тит Андроник.

Та награда као посвета једном од најбољих глумаца свих времена, установио је ЈДП 2021. године заједно са Градом Београдом.

Најновија представа Развојни пут Боре Шнајдера, према драми Александра Аце Поповића, такође је освојила награде, као и Егон Савин за најбољу режију, који се осврнуо на тему нове-старе сцене ЈДП-а.

За главну и насловну улогу Боре Шнајдера, као и епизодну ролу у комаду Чудо у Шаргану, Ненад Јездић је освојио Годишњу награду. За исту представу костимографкиња Лана Цвијовић је освојила награду.

Колективна Годишња награда за најбољи глумачки ансамбл отишле је екипи ове представе коју чине Ненад Јездић, Бранислав Лечић, Ирфан Менсур, Тамара Драгичевић, Милица Гојковић, Небојша Миловановић, Лазар Ђукић, Бранка Шелић, Радован Вујовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије