Читај ми!

Роковник, 25. – 31. март: Објављен албум „Истина“ групе Рибља Чорба.

Завршавамо са мартовским слављеницима. Слави се код Ерика Клептона, Елтон Џона, Дајане Рос, Мараје Кери, Стивена Тејлора, Ферги, Лејди Гаге, Пери Фарела, Норе Џонс и Ангус Јанга. Објављен је албум ”Истина” групе Рибља Чорба.

Роковник, 25. – 31. март: Објављен албум „Истина“ групе Рибља Чорба. Роковник, 25. – 31. март: Објављен албум „Истина“ групе Рибља Чорба.

Рођени 25. марта

1942. Арета Френклин је америчка соул певачица. Врхунац каријере јој је био крајем 60-их година 20. века. Песме попут Respect и Chain Of Fools убрзо су постале класика. Упркос личним проблемима, 1968. снимила је албум „Lady Soul“ који се продао у милионском тиражу. Крајем 70-их каријера јој почиње стагнирати, али јој улога у филму „Браћа Блуз“ враћа стару славу. Надимак јој је „Краљица соула“, а по неким изворима глас јој је имао распон од четири октаве. Умрла је 2018.

1947. Елтон Џон је енглески певач, текстописац, композитор и пијаниста. Са текстописцем Бернијем Топином почео је да сарађује 1967. и заједно су створили преко 30 албума од тада до данас. Током своје шездесетогодишње каријере, Елтон Џон је продао преко 300 милиона албума, што га чини једним од најуспешнијих музичара по броју продатих дела. Уврштен је у Дворану славних рокенрола 1994.

Рођени на данашњи дан 1931. Tom Wilson, 1969. Cathy Dennis, 1975. Melanie Blatt (All Saints), 1975. Juvenile, 1988. Ryan Lewis, 1988. Big Sean и 1999. Iann Dior

Догодило се 25. марта

1958. Бади Холи је свирао свој последњи концерт у склопу британске турнеје у Лондону.

1965. Британска инвазија је у Кливленду где наступају Bobby Vee, Dusty Springfield, The Searchers, Heinz и The Zombies.

1967. Група Turtles је на првом месту америчке листе синглова са песмом Happy Together.

 2000. *NSYNC су поставили нови рекорд, пошто је у једном дану продато милион улазница за предстојећу турнеју групе.

 Рођени 26. марта

1944. Дајана Рос је америчка певачица и глумица. Била је чланица и први вокал групе Супримс десет година. Године 1969. започиње соло каријеру. Њене најпознатије песме су: Touch Me in the Morning, Upside Down, Reflections, Mirror Mirror и друге. Упоредо са музичком каријером бави се глумом, а за главну улогу у филму Lady Sings the Blues је била номинована за Оскара.

1948. Стивен Тејлор је амерички музичар, најпознатији као певач рок бенда Аеросмит. Он је познат као ”Вриштећи демон” због његових гласовних могућности. Аеросмит је амерички бенд, често називан „најбољим рокенрол бендом Америке”. Објавили су низ мултиплатинастих албума почевши са истоименим албумом из 1973. Бенд је освојио четири Греми награде и 10. МТВ награда.

Рођени на данашњи дан 1917. Rufus Thomas, 1950. Teddy Pendergrass, 1968. James Iha (Smashing Pumpkins), 1968. Kenny Chesney и 1981. Jay Sean

Догодило се 26. марта

 1964. Колико им је добро ишло показује и податак да је првих шест места на листи синглова у Аустралији припадало групи Битлс.

1980. Група Полис је свирала у Бомбају, поставши тако први западни бенд који је тамо имао концерт.

1985. Због подршке Нелсону Мендели на додели Оскара, Стиви Вондер је надрљао. Све радио станице у Јужноафричкој републици су забраниле пуштање његове музике.

2001. Нови век је што се музике тиче одлично почео, барем када сам ја у питању. Изашао је истоимени први албум групе Горилаз који је постигао велики успех у свету продавши се у седам милиона примерака. Са албума се издвајају песме Clint Eastwood, 19-2000, Rock the House.

Рођени 27. марта

1939. Bo Winberg је шведски певач и гитариста групе Spotnicks. Они су прва шведска група која је имала међународни успех са песмом Orange Blossom Special. Први су се на позорници појавили у свемирским оделима. Касније су имали и хитове Rocket Man и Hava Nagila.

1941. Миодраг Мики Јевремовић је српски певач забавне музике. У бившој СФРЈ био је веома популаран шездесетих и седамдесетих година. У време највеће популарности постојало је ривалство између обожавалаца Микија Јевремовића и Ђорђа Марјановића. Тако су постојали клубови ватрених обожавалаца: „ђокисти“ и „микисти“. Умро је 2017.

1970. Мараја Кери је америчка певачица, текстописац, музичка продуценткиња и глумица. Године 1990, снимила је и објавила свој истоимени албум за издавачку кућу Columbia Records. Албум је неколико пута достигао платинасти тираж, а четири узастопна сингла са тог албума су се налазила на месту број један америчке листе. Године 2012, музички канал VH1 прогласио ју је другом на листи „100 најзначајнијих жена у музици“. Поред својих комерцијалних успеха, Мараја Кери је освојила и пет Греми награда.

1975. Ферги је америчка певачица, текстописац, репер и глумица. Успех је постигла на топ листама као део хип хоп групе Блек ајд пис. Блек ајд пис је америчка музичка група из Лос Анђелеса. Прославили су се 2003. албумом ”Elephunk” који је од њих преко ноћи направио светске звезде. Продали су преко 80 милиона плоча, што их чини једном од најпродаванијих музичких група.

Рођени на данашњи дан 1950. Tony Banks (Genesis), 1957. Billy MacKenzie (Associates), 1959. Andrew Farriss (INXS), 1965. Johnny April (Staind, 1988. Jessie J и 1990: Kimbra

Догодило се 27. марта

1965. Супримс су четврти пут на врху америчке листе синглова са песмом Stop! In the Name of Love. Чаролија на делу.

1973. Карлос Сантана је променио име након што је постао ученик Sri Chinmoya, извештава магазин Ролинг стоун. Ново им је Devadip, што отприлике значи ”светиљка светла Свевишњег”.

1979. Ерик Клептон се напокон оженио са Пети Харисон у Аризони.

1985. Објављен је шести студијски албум ”Истина” групе Рибља Чорба. Албум се памти по апокалиптичној песми Погледај дом свој анђеле која је добила име по истоименом роману Томаса Волфа. Чорба је опет премашила тираж од сто хиљада продатих плоча потврђујући свој квалитет.

2015. Следеће године у ово време, бићемо милионери говорио је Дел Бој, а што би могало да буде мото Вилија Нелсона и његове компаније. Најављујући да вредно ради на новом бренду канабиса под називом Willie's Reserve. Планира се и отварање низа продајних места по америци.

Рођени 28. марта

1965. Стив Тарнер је амерички гитариста групе Mudhone. Њихова рана издања сингл Touch Me I'm Sick и EП ”Superfuzz Bigmuff”, су били битни у стварању гранџ правца. Издали су до сада једанаест албума.

1986. Лејди Гага је америчка певачица, кантауторка и глумица. Позната је по променама имиџа и музичкој свестраности. Успех постиже са својим дебитантским албумом ”The Fame” и сингловима Just Dance и Poker Face, који су се нашли на врху листа. Албум је касније реиздат и садржи EP The Fame Monster (2009), који је донео успешне синглове Bad Romance, Telephone и Alejandro. Њена признања садрже 12. награда Греми и 18. МТВ видео музичких награда.

Рођени на данашњи дан 1941. Charlie McCoy (Harmonica player), 1945. Chuck Portz (The Turtles), 1948. Milan Williams (The Commodores), 195. Reba McEntire, 1969. Cheryl “Salt” James (Salt-N-Pepa) и 1976. Dave Keuning (The Killers)

Догодило се 28. марта

1964. Музеј Мадам Тисо представио је воштане фигуре групе Битлс, првих рокенрол звезда којима је на тај начин одата част.

1981. Група Блонди је на врху америчке листе синглова са песмом Rapture, њиховим четвртим бројем један. Песма је постала популарна јер садржи реп елементе, промовишући на тај начин нови музички правац.

2014. За само 15. минута су продате све карте за предстојећу турнеју певачице Кејт Буш. Турнеја под називом ”Пре свитања” је њена прва турнеја након 35. година концертне паузе.

Рођени 29. марта

1940. Аструд Жилберто je бразилска певачица самбе и боса нове. Најпознатија је по својој песми Девојка из Ипанеме (порт. Garota de Ipanema) за коју је добила Греми награду. Певала је две композиције на тицајнијм албуму ”Getz/Gilberto” из 1963. године у дуету са Жоаом Жилбертом, Стеном Гецом и Антониом Карлосом Жобимом, упркос чињеници да пре симања ових композиција никада није професионално певала. Умрла је 2017.

1959. Пери Фарел је амерички текстописац, певач и неко кога називају ”Кумом алтернативне музике”. Светску славу постиже са групом Jane's Addiction. Њихов први албум истоименог назива из 1987. ми се често вртео у ЦД плејеру. Временом уз добре критике и све већу базу фанова група постаје ”Алтернативна нација”: Опроштајна турнеја бенда из 1991. је покренула први Lollapaloozu фестивал. Након тога креће у нову авантуру са бендом Porno for Pyros са којом наступа до данас.

Рођени на данашњи дан 1943. Vangelis, 1943. Chad Allan (The Guess Who), 1947. Bobby Kimball (Toto), 1949. Michael Brecker (Saxophonist), 1949. Dave Greenfield (The Stranglers), 1956. Patty Donahue (The Waitresses) и 1981. PJ Morton (Maroon 5)

Догодило се 29. марта

1966. Мик Џегер је повређен на концерту у Финској, када га је један ”обожаватељ” погодио столицом у главу за време концерта. Осам шавова је завршило на Миковој глави.

1981. Шејкин Стивенс је са песмом This Ole House, на првом месту у Великој Британији.

1986. Аустријски певач Фалко је са песмом Rock Me Amadeus на првом месту листа са обе стране Атлантика. Фалко је први певач који је стигао до првог места у америци са песмом на немачком језику.

2007. Топ листама владају Ријана и Џеј Зи са песмом Umbrella.

Рођени 30. марта

1945. Ерик Клептон, познат под надимком „Слоухенд“ је енглески гитариста, певач и композитор. Једини је музичар који је три пута приман у Рокенрол кућу славних. Музички критичари и публика сматрају га једним од највећих гитариста свих времена. Ерик Клептон је рангиран као други на листи највећих гитариста свих времена магазина Ролинг стоун. Свирао је три пута у Београду.

1964. Трејси Чапмен је америчка кантауторка, позната по сингловима Fast Car, Talkin' 'bout a Revolution, Baby Can I Hold You, Give Me One Reason, The Promise и Telling Stories. Она је мултиплатинасти извођач и четворострука добитница Греми награде.

1968. Селин Дион је канадска певачица, композитор и носилац престижних Греми и Жино награда. У богатој каријери издвајају се песме My Heart Will Go On, It’s All Coming Back to Me Now, Because You Loved Me, The Power of Love и друге.

1979. Нора Џонс је америчка музичарка, песникиња и глумица. Освојила је бројне награде, а њени албуми су продати у више од 50. милиона примерака широм света. Освојила је девет Греми награда.

Рођени на данашњи дан 1913. Frankie Laine, 1950. Dave Ball (Procol Harum), 1955. Randy VanWarmer, 1962. MC Hammer и 1990. Thomas Rhett

Догодило се 30. марта

1957. Buddy Knox је постао први извођач у ери рокенрола који је написао властити хит Party Doll, и који ће стићи до броја један у америци.

1963. Шеснаестогодишња Lesley Gore је снимила свој велики хит, песму It's My Party, коју је продуцирао Квинси Џонс.

1976. Секс Пистолс су свирали свој први концерт у клубу 100. у Лондону.

1987. Принс је издао свој девети студијски албум ”Sign o' the Times”, са којим је имао три велика хита, песме If I Was Your Girlfriend, U Got the Look и Sign o' the Times.

1991. Chesney Hawks је на врху британске листе синглова са песмом The One And Only.

1996. Prodigy су на првом месту у британији са песмом Firestarter, првим синглом са албума ”The Fat of the Land”.

Рођени 31. марта

1934.  John D. Loudermilk је амерички композитор и певач. Музички свет је задужио својим песмама Tobacco Road и Indian Reservation.

1955. Ангус Јанг је један је од најутицајнијих гитариста данашњег доба. Човек који је направио фузију свирања, скакања и летења по сцени. Синоним рокенрола. 1973. године је са својим братом Малколмом Јангом основао групу AC/DC. Група је до сада продала преко 200 милиона албума широм света што је сврстава у ред најуспешнијих рок група. Албум ”Back in Black” из 1980. године продат је у преко 42. милиона примерака и други је најпродаванији албум, те најбоље продавани албум неке рок групе. Свирали су незабораван концерт у Београду 2009. године.

Рођени на данашњи дан 1937. Herb Alpert ,1944. Mick Ralphs (Mott The Hoople, Bad Company), 1946. Al Nichol (The Turtles), 1947.Jon Poulos (The Buckinghams) и 1984 Jack Antonoff (Bleachers)

Догодило се 31. марта

1958. Чак Бери је објавио рокенрол класик, песму Johnny B. Goode.

1967. Џими Хендрикс је запалио своју гитару на концерту у дворани Асторија у Лондону. Стротокастер који је Хендрикс запалио је продат на аукцији 2008. године за 280. хиљада фунти.

1976. The Brotherhood Of Man су на првом месту британске листе синглова са песмом Save Your Kisses For Me.

1982. Група Тото је објавила њихову најпознатију песму Rosanna са албума ”Toto IV”. Песма је освојила и Греми награду.

1990. Немачко-италијански продуцентски тим Снеп су на првом месту у британији са песмом The Power.

1992. Група Деф Лепард је објавила свој пети студијски албум ”Adrenalize”, први након смрти гитаристе Стива Кларка 1991. године.

1992. Брус Спрингстин је баш био вредан те је објавио два албума ”Human Touch” и ”Lucky Town” у истом дану.

2003. Група Рејдиохед је објавила свој албум ”Hail to the Thief”. На интернету се албум појавио три месеца раније што је убрзало излазак албума.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво