Читај ми!

Нишвил театар – Упркос тузи позориште је храна за душу

Као увод у највећи џез фестивал у југоисточној Европи, Нишвил џез фестивал, у Нишу је у току Нишвил театар. У главном и пратећим програмима игра се укупно 15 представа.

Представе физичког и плесног театра и нова читања античких трагичара и класика, углавном су заступљене на овогодишњем Нишвил театру.

Ту су позоришта из Пољске, Мађарске, Северне Македоније, Хрватске, Србије... Заједничка нит им је музика.

„Музика је у нашој представи нешто као глумац, један од главних ликова и она на неки начин води причу, јер је наша представа без речи. Свиђа ми се концепт целог фестивала и то што су представе углавном на отвореном“, каже Моника Козловска, редитељка представе Одјеци

Нишвил театар одржава се већ седам година и увод је у познати џез фестивал. 

Електра третира више тема, пре свега освету која иде у недоглед и поставља питање ко је у праву и докле тако“, наводи Оливера Викторовић Ђурашковић, редитељка представе Електра

Ненад Чолић, редитељ представе Антигонина душа, открива да је та представа замишљена и реализована као сентиментална антиратна фарса.

 Због трагедије у мају у Београду и сукоба у Европи, наслов фестивала је „Упркос тузи“. 

„Некако та храна за душу, то промишљање и тај однос када ми дођемо и гледамо живу уметност, а то је театар, можда може да учини нешто бољу ситуацију и да промислимо које ћемо животе да живимо“, објашњава Маја Митић, уметничка директорка и селекторка Театарског фестивала.

Нишвил театар на крају фестивала додељује две званичне награде – за најбољу представу у целини и за најбоље примењену музику.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије