Читај ми!

ЖИВ ПЕЧЕН

Жив печен - Владо Ђукановић: Дошло је време да никога није брига ни за шта

Гост подкаста Жив печен, лингвиста Владо Ђукановић, говорио је о акценатској реформи, глаголу требати, бирократском језику, конструкцијама са неоправданим изостављањем именице, али и о кафи за понети, презименима женских особа и утицају енглеског на српски.

„Акценатска реформа се десила, али то наши лингвисти нису забележили”, овим речима лингвиста Владо Ђукановић започео је гостовање у подкасту.

Лингвиста каже да су се акценти највише мењали, али то није забележено, норма се није променила. Жив језик је стигао у 2023. годину, а остала нам је норма из 1850.

„Ми систем немамо, мене колеге стално враћају на то, али дај ми књигу у којој је описан тај систем”, строг је критичар Ђукановић.

Лингвиста подсећа да су Хрвати тврдили да се у Србији каже идЕмо, а у Хрватској Идемо. ИдеЕмо јесте из говора који важе за основицу стандардног језика, али одавно већ ти говори нису референтни за наш стандардни језик.”

На питање како би требало са глаголом требати, Ђукановић каже да ће тај глагол добити личне облике, али да лингвисти о томе никада нису одлучивали – то ће се десити.

А када је у питању бирократски језик, Ђукановић истиче да „бирократе праве конструкције које им одговарају, то најчешће остаје у оквирима струке, али неке ствари уђу у општи језик”.

Наглашава да је кафа за понети опште прихваћена и да такве ствари нема сврхе исправљати, а да је под утицајем енглеског данас све не само култно него и епски.

На питање зашто нема миграната у Речнику САНУ и Речнику Матице српске, Ђукановић каже да има речника чак и без компјутера, па и ванземаљаца, негде нема ни једноумља, па зар једноумље не постоји?!

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се