Читај ми!

Ужице првог дана пролећа званично преузима титулу Националне престонице културе Србије

Ужице је од 21. марта, званично, Национална престоница културе Србије, када ће титулу преузети од Чачка. Велика манифестација отварања је на Градском тргу у Ужицу, пре тога биће конференције у ужичком Народном позоришту и у Музеју савремене уметности у Београду, 28. фебруара, где ће бити представљени програм и Програмска књига.

Ужице првог дана пролећа званично преузима титулу Националне престонице културе Србије Ужице првог дана пролећа званично преузима титулу Националне престонице културе Србије

Гостујући у Јутарњем програму, градоначелница Ужица, Јелена Раковић Радивојевић наводи да је циљ пројекта са којим су аплицирали код Министарства културе, на коме су дуго и предано радили, да на прави начин прикажу културно-историјско наслеђе Ужица, и вековну традицију кроз различите сегменте пројекта, који има шест целина.

„Основни мотив је светлост, а носиоци овог пројекта су лучоноше. Они су стари Ужичани који су направили један пут светлости који и данас сија, а који ћемо управо ми ове године у престоници културе разбуктати и наставити га у годинама пред нама“, наглашава градоначелница Ужица.

Један од главних лучоноша тог пројекта је Никола Тесла, јер је прва хидроцентрала под градом у Европи изграђена у Ужицу, а друга у свету после Нијагаре.

Други лучоноша је монах Теодосије из Манастира Рујан који је удаљен седам километара од града, у коме је уз светлост свеће 1537. године написао прву српску књигу 1537. Рујанско четваројеванђеље.

„Сем њих, ту су и друге наше лучоноше, познате Ужичанке и Ужичани, као што су Марија Мага Магазиновић, балерина која нам је осветлила свој пут, али и пут на један посебан начин свим нама женама, која је успела да се избори за право да девојке имају редовно универзитетско школовање. Затим други наш лучоноша је Михајло Миловановић, академски сликар, први ужички академски сликар који је и један од оснивача Удружења ликовних уметника Србије. Кажу да је 1938. године његова изложба у Цвјети Зузорић била најпосећенија. На крају, рећи ћу још једног лучоношу, а то је Милутин Ускоковић, драмски писац“, наводи Јелена Раковић Радивојевић.

На свечаности отварања Националне престонице културе града Ужица, 21. марта учествоваће ансамбли Музичке продукције РТС-а, али и целе године.

„Хор и Симфонијски оркестар уз маестра Дејана Савића узеће учешће у свечаном програму. Такође, 21. јуна, на Светски дан музике, публика ће имати прилике да слуша Народни оркестар РТС-а и хор у програму који носи назив Ко то тамо. 28. јуна, на Видовдан, биће изведена Охридска легенда Стевана Христића, Симфонијски оркестар и Хор уз маестра Бојана Суђића. Наравно, концерти ће удржати и наш Биг бенд и Хор Колибри“, наводи Александра Паладин, помоћница директора музичке продукције РТС-а.

У токо године ће осим главног програма и традиционалних фестивала, биће изведено око две стотине нових програма, напомиње градоначелница Ужица.

„Почев од премијера у Народном позоришту Ужицу, биће изведен Мали Јоаким, Велики Јоаким, потом премијера представе посвећена животу и раду Марије Магије Магазиновић. У Народном позоришту, сем представа, биће поетске вечери, књижевне вечери. У Народном музеју уз поставку 'Ужице кроз векове', од доба неолита па све до данашњих дана и многе друге манифестације“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Јелена Раковић Радивојевић. 

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије