Још прегршт сјајних документараца на 71. Мартовском фестивалу

У Дому омладине Београда у току је 71. Мартовски фестивал. У конкуренцији за награде је близу сто документарних и кратких играних филмова из целог света.

Увод у фестивал је било вече филмске музике Зорана Симјановића. На програму - култна музика из филмова и серија: Грлом у јагоде, Национална класа, Балкан експрес.

Овогодишњи лауреат је редитељ Лордан Зафрановић, чија је каријера која траје скоро шест деценија везана за Мартовски фестивал: ту је приказао свој први и стоти филм, освајао је гран-при, био председник жирија...

„Овај фестивал је био у оно време једна велика трибина на којој су филмови служили за дискусију. Тако да је било увек занимљиво, те дискусије су трајале по три-четири сата и биле су врло бурне. Учествовали су велики књижевници као што су Киш и Булатовић. То је једноставно била трибина на којој се није говорило само о филму, него се говорило опћенито о умјетности, о филозофији, о свему“, каже Лордан Зафрановић.

Мартовски фестивал су обележиле спортске легенде и филмови о њима – тениски тренер Никола Пилић је у друштву Новака Ђоковића присуствовао премијери филма који је о његовој каријери снимио редитељ Жарко Мирковић, а на затварању ће бити приказан филм Магична седмица о кошаркашу Тонију Кукочу.

Омаж Жарку Лаушевићу, филм Сањалице о првој женској рок групи у Југославији и гостовање руског редитеља Николаја Бурљајева, главни су догађаји најдуговечнијег фестивала у Србији.

„Од пре две године увели смо да у јединственој категорији међународног краткометражног филма имамо и документарце, анимиране и експерименталне филмове и сада се заиста пријављује велики број људи из читавог света. Ове године су рекордери Пољаци са чак 12 филмова“, наглашава Дејан Дабић,уметнички директор Мартовског фестивала.

Први дан викенда је резервисан за уручење награда, док ће у недељу на бис бити приказана најбоља остварења 71. Мартовског фестивала.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво