Читај ми!

Оружарка филма „Рђа“ проглашена кривом за убиство из нехата, ослобођена оптужби за манипулисање доказима

Хана Гутијерез Рид, оружарка филма „Рђа“ (Rust), проглашена је кривом за убиство из нехата на суђењу у Новом Мексику због пуцњаве на снимању 2021. године када је директорку фотографије Халину Хачинс смртно ранио глумац Алек Болдвин, јер се у пиштољу реквизиту нашла бојева муниција.

Хана Гутијерез Рид, која је била одговорна за безбедност и складиштење ватреног оружја на снимању филма Рђа, ослобођена је по другој тачки оптужбе за неовлашћено манипулисање доказима, која је подигнута након што су тужиоци навели да је пре давања изјаве полицији на дан инцидента, 21. 10. 2021. некоме из екипе дала „кесицу кокаина”.

Поротници су већали скоро три сата пре него што су донели одлуку. Двадесетшестогодишња оружарка која није хтела да износи своју одбрану, приликом изрицања пресуде није показала било какву емоционалну реакцију. Затим је приведена.

Оптужба за убиство из нехата носи казну до 18 месеци затвора и казну од 5.000 долара. Судија није одредио датум изрицања пресуде.

Гутијерез Рид је прва особа којој се суди у случају који је скренуо пажњу на безбедносне стандарде филмске индустрије.

Адвокати који заступају породицу Хачинсове били су задовољни одлуком пороте, рекли су адвокати у саопштењу.

Бранилац оружарке, који је пуцњаву назвао трагичним несрећним случајем, рекао је у завршној речи да оружар није могао да зна да ће Болдвин усмерити оружје ка сниматељу, као и менаџмент филмског сета крив за сигурносне пропусте. Адвокат је у изјави за Си-Ен-Ен додао да планира да уложи жалбу на пресуду.

Поротници су саслушали више од 30 сведока током суђења – укључујући чланове филмске екипе, службенике за спровођење закона и форензичаре – и гледали видео-снимке забележене на камерама на дан пуцњаве.

У једном од тих снимака, Гутијерез Рид је иследнику шерифа округа Санта Фе рекла да на сету никада није држана бојева муниција и да је све проверила јутро пре пуцњаве. Гутијерез Рид је рекла и да „већину времена“ проверава лажне метке на снимању.

Помоћник редитеља, Дејвид Холс признао је током суђења да је био „немаран" у провери пиштоља и да није добро прегледао све метке у комори пиштоља када му га је Гутијерез Рид предала.

Холс је осуђен на шест месеци условне казне без надзора, новчану казну од 500 долара, морао је да учествује на часовима безбедности ватреног оружја, да одради 24 сата друштвено корисног рада и да не користи дрогу или алкохол.

Државни тужилац Кари Мориси искористила је изношење своје завршне речи у Гутијерезовином случају да припреми сцену за предстојеће суђење Болдвину.

„Понашање Алека Болдвина и небрига о безбедности оружја на снимању тог дана су нешто за шта ће морати да одговара.“

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво