Читај ми!

Филм „Хероји Халијарда“ приказан у Конгресу САД – у славу јунацима и посебној вези Србије и САД

Уз округли сто који су водили чланови Конгреса САД Клаудија Тени и Имануел Кливер у Конгресу Сједињених Држава приказан је филм „Хероји Халијарда“. То је први пут да је један филм из Србије приказан званично на Капитол Хилу, у срцу главног града Сједињених Држава.

Редитељ филма Хероји Халијарда годинама је чекао да упути овакав поздрав публици на посебном месту – сали Конгреса САД.

„Част је свима нама да смо у прилици и у незаборавном тренутку да се на овом месту, у храму америчке демократије, прикаже наш филм. Хвала вам, уживајте и нека бог да мир и вечно пријатељство српског и америчког народа“, рекао је Радош Бајић.

„Осамдесета годишњица херојске операције Халијард, слава српским јунацима и херојима се проноси до самог срца америчке демократије и државе овде на Капитол Хилу, где је вечерас пројекција филма Хероји Халијарда и округли сто о херојском доприносу српског народа и војске заједничкој борби за слободу“, навео је амбасадор Србије у Вашингтону, Марко Ђурић.

Према његовим речима, ово је изузетно значајно за слику о Србији у САД.

Чланица Конгреса Клаудија Тени рекла је да је узбуђена да се обрати пажња на мисију Халијард, јер многи Американци не знају за њу.

„Мислим да многи људи не схватају колико је Србија битна за историју САД. Многи не знају да је Вудро Вилсон због српских жртава подигао српску заставу на Белој кући 1918. године што је једина страна застава која је подигнута на Белој кући“, истакла је Тени.

Генерал-мајор Џон Харис каже да је јако важно да Американци сазнају шта се десило током мисије Халијард и о дугорочној сарадњи САД и Србије.

„Сама чињеница да се америчка премијера Хероја Халијарда одржава у згради Конгреса говори о великом поштовању које Република Србија ужива и успела је да изгради у САД. Посебно је важно што се ради о једној причи која толико говори о дугој историји позитивних односа између две државе, а која није била испричана“, навео је Немања Старовић, државни секретар у министарству одбране.

Ник Лалић, отац Стефани Лалић Адамс, и сам је учествовао у организацији пребацивања америчких пилота. Она је рекла да је јако узбуђена и част јој је што је на пројекцији.

Директорка дирекције за мултимедију Телекома Србије, Александра Мартиновић истакла је да јој је задовољство да прикаже филм који говори о храбрости и жртви Срба који су спасили више од 500 америчких пилота.

Један од кључних људи за Фондацију „Халијард“, Ранко Ристић, није могао да присуствује пројекцији лично, али је у видео-поруци поручио да је организовање пројекције у Конгресу САД постигнуто тимским радом.

„Данашњи догађај на Капитол Хилу је резултат дугогодишњег рада Фондације Халијард, амбасаде Републике Србије у Вашингтону и америчке амбасаде у Србији“, рекао је Ристић.

Сви се слажу да је после приказивања филма у Конгресу имиџ Срба и Србије бољи него раније. Прича о Херојима Халијарда наставља да живи и већ је ушла у многе музеје у САД.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво