Сања Вејновић: Била сам фан бањалучке трилогије и пре него што сам играла у „Кожи“

Радио-телевизија Србије, после изузетног успеха серија „Месо“ и „Кости“, од 20. јануара приказује трећи део чувене бањалучке трилогије под називом „Кожа“, по сценарију Николе Пејаковића, у режији Саше Хајдуковића. Једну од улога у серији тумачи Сања Вејновић са којом је разговарала новинарка емисије „Један добар дан“.

Серија Kожа нам доноси причу о музичару Слободану Милошевићу и  његовом проблематичном и тешком животном путу. Након издржавања затворске казне, он се враћа у родни град и покушава да нађе место у друштву.

Играте улогу Радмиле, његове мајке. Kаква је њена улога у тражењу нове реалности главног јунака ове приче?

– У моменту када се главни јунак враћа у родни крај, након тих 15 година избивања, када су се десиле те велике промене, био је рат и свашта што се догодило. Он се враћа у моменту када његови родитељи више нису живи. Тако да се сцене са родитељима враћају кроз његова сећања у флешбековима и у његовим сновима.

И с обзиром да нису живи, а неки односи нису разрешени до краја,  некакав терет кривице и неразрешених односа у њему су оставили дубоки траг и  много ожиљака и рана са којима ће се морати суочити кад се врати.

Kолико сте у серији могли да укажете на значај мајке, не само у периоду одрастања већ и у сваком изазовном периоду са којим се човек сусреће?

– Мајка игра, наравно, велику улогу у животу сваке особе, сваког детета, тако да наравно, када нису разрешени односи, то оставља велики траг. Мајка, по мени, једина пружа ту тзв. безусловну љубав.

Било која врста љубави и односа љубавничких и пријатељских су мање-више увјетовани. Ово је једина љубав која не тражи ништа заузврат, која је ту присутна и заувијек је ту и, како волимо рећи, безувјетна. Тако да, мајка је јако, јако важна личност, наравно, у животу дјеце.

Kоје су то лекције намењене детету које је у овој серији Ваш лик изнедрио?

– Да се ствари рјешавају на вријеме. Да се не стављају под тепих, да се не прешућују, да неки сукоб или неразријешени односи требају бити рјешавани када је вријеме, а не послије, када је прекасно и када нема поправног испита, када, нажалост, више се то не може ријешити, онда то ствара некакво тешко бреме које остаје заувијек.

Шта вам је била инспирација када сте градили лик Радмиле, који је веома специфичан и упечатљив?

– По мом некаквом виђењу, а и у договору са редатељем, једна традиционална мајка, у традиционалном смислу, а то је брижна, њежна, пуна разумијевања, топлине, помало и наивна, и безувјетно воли, али безувјетно и вјерује. Неупитно је све што њен син ради или каже, за њу је то истина. Она не доводи у питање нити моменте када је јасно свима и околини да нешто није у реду. Она се одлучује на то безувјетно повјерење.

У тој некој подјели традиционалне обитељи, неке сувремене, данашње, иако истовремено постоје и дан-данас, и могли бисмо рећи патријархалне средине и неке модерније, инспирација би можда била мени моја ноне или бака по маминој линији, која је баш припадала тако једном свијету, врло слична је била.

Да ли се кроз лик Радмиле и њеног супруга, којег тумачи Небојша Дугалић, осликава стање једне породице и, у исто време, и стање целог друштва?

– Породица је један организам који се развија кроз повијест. Она мијења се и структура и вриједност породица. И ако компарирамо са данашњим неким временом и неким сувременим породицама, онда су улоге мало јаче изједначене из економских разлога, у крајњем случају.

Некад је отац био тај који је био хранитељ обитељи, мајка је домаћица и она која одгаја дјецу и која држи то огњиште. Ајмо тако то рећи. А данас, с обзиром да жене једнако доприносе и у економском смислу и раде и одгајају дјецу и заједно држе кућу са оцем у животу, онда и те улоге родитељске су можда данас подијељеније. Данас и очеви пуно више се укључују у одгоју дјеце од малих ногу, значи од прве године бебе надаље него што су некад радили, па онда те улоге су мало промијењене.

Серија Kожа је већ освојила своју публику гледајући претходна два дела ове трилогије, серију Месо и серију Kости. Шта је другачије у серији Kожа?

–  Дакле, ја сам, морам рећи, фан прва два дијела бањалучке трилогије. Гледала сам као гледатељ, не знајући наравно да ћу једног дана бити позвана у трећи дио. Није чудо да је она била толико популарна код гледатеља, прије свега зато што су то изврсно написане приче, одлично режиране и, наравно, са феноменалним кастом. Све то заједно чини једну серију занимљивом и публици интересантном да је прати.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара