ФЕДИС: Серија „Немирни“, Милан Марић и Јована Стојиљковић добитници „Златне антене“

Фестивал драме и серија (ФЕДИС) завршен је доделом награда „Златна антена“, која је за најбољу серију приказану у прошлој сезоне припала „Немирнима“, док је признање за животно дело уручено глумцу Радету Шербеџији.

На свечаности у Дому омладине Београда, Шербеџија је примајући „Златну антену“ за свеукупан допринос телевизијској продукцији у региону, истакао да су серије које је радио „неки бивши живот и нека стара добра времена“, и да је „поносан на то време".

„Ова награда се чини до сада најзначајнијом, јер ово је први Фестивал који укључује цели регион бивше Југославије и зато ми је драго. Морамо разједињени даље следити наш словенски дух, јер смо толико заправо исти“, поручио је Шербеџија награђен бурним аплаузом.

Уочи доделе Шербеџија је новинарима рекао да је радио много серија у Југославији, од којих је издвојио У регистратури, Просјаци и синови, Никола Тесла и Путовање у Вучјак, додавши да је у иностранству радио Даунтаун Еби и недавно Слоу хорсис

Шербеџија је открио да му је у позоришту најтежа улога Краља Лира, да увек издваја своје улоге у филмовима Живојина Павловића, јер је „то нека крвна веза“, а иде у Шпанију да снима амерички акциони филм Отета 2 са Лијамом Нисоном.

Жири фестивала је награду „Љубиша Самарџић“ за главну мушку улогу доделио Милану Марићу за серију Пад, док је признање „Милена Дравић“ за најбољу главну женску улогу освојила Јована Стојиљковић за Веру.

„Велика, огромна част је што награда носи име велике највеће Милене Дравић. Сви знамо колико је била значајна за нашу кинематографију. Била је један од главних разлога зашто сам маштала да се бавим овим послом", истакла је Стојиљковић.

Марић је рекао новинарима да награда значи да је нешто урадио добро, додавши да нема људи који не гледају серије, док он воли и домаће и иностране, да види „како људи размишљају“.

„Све више примећујем снажне ауторе, све су храбрији и храбрији. Требало нам је мало времена да се стабилизујемо и кренемо, и када смо кренули видим смелост да се изађе са ризиком", навео је Марић.

„Златна антена“ за најбољу женску епизодну улогу „Радмила Савићевић“ за улогу у серији Немирни припала је Јелени Ступљанин, која је истакла да се „десило нешто чаробно на снимању“, захваливши се „редитељу Дарку Николићу који је истерао све до краја да буде по његовом“.

„Више се радујем што награда иде у Бунар, него што је доспела у моје руке", нашалио се Зоран Цвијановић примајући „Златну антену“ за најбољу мушку епизодну улогу „Живојин Жика Миленковић“.

Награда за глумачко откровење године је припала Невена Неранџић за улогу у серији Бранилац. „Златна антена“ за најбољег креатора серије припала је за Шетњу са лавом глумцу Андреју Шепетковском, који је истакао да је срећан због награде јер је серија „снимана у тешким условима, није имала ни промоцију и свако помињање значи“.

За најбољи сценарио „Златну антену“ су добили Игор Ђорђевић и Наташа Дракулић за Бунар, док је за исту серију награда „Александар Ђорђевић“ за најбољу режију припала Маши Нешковић, која је истакла да јој је част што је добитница признања које носи име легенде југословенске телевизије.

За најбољу ауторску музику за сонгове у серији Камионџије д.о.о награђени су Владимир Грајић и Владимир Петричевић.

Жири струке је доделио награду за набољу монтажу Владимиру Радовановићу за серију Бранилац, за костим је „Златна антена“ припала Невени Миловановић за Веру, као и директору фотографије Владану Павићу за Немирне.

Спонзор фестивала, компанија „Новости“ доделила је награду за најпопуларнији глумачки пар, „са 83 посто гласова“ читалаца, Милици Милши и Данилу Челебићу, за улоге у серији Закопане тајне.

Фестивал драма и серија ФЕДИС одржан је од 3. до 5. октобра у Дому омладине Београда уз учешће ТВ серија из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. У свом обраћању присутнима, Директор фестивала Ненад Миленковић је истакао да ФЕДИС „13. пут афирмише највећа достигнућа телевизијске продукције целог региона" и додао су им дошли сви лауреати што показује да је „ФЕДИС манифестација којој се верује.“

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара