Гран при филму о Ју групи на Мартовском фестивалу

Јубиларни 70. Мартовски фестивал документарног и краткометражног филма завршен је в уручењем награда, међу којима је Гран при припао документарцу "Ју група - Тренутак сна", Дарка Лунгулова, и приказивањем филма "Мој Бранко не лаже".

Проглашавајући добитника Гран прија 70. Београдскг фестивала документарног и краткометражног филма, председник жирија Јошко Марушић је истакао да су сви чланови чим су угледали "Тренутак сна" били "сагласни да је најбољи филм".

Лунгулов је примајући награду на свечаности у великој дворани ДОБ рекао да су филм о легендарној Ју групи "седам година клесали и нашли равнотежу између интимног и епског, садашњости и прошлости".

"Велика је част бити сврстан у ред величина као што су Душан Макавејев, Пуриша Ђорђевић и остали, који су изградили историју овог веома драгоценог фестивала", рекао је Лунгулов.

Жири у коме су били и Желимир Гвардиол, Нарциса Даријевић Марковић, Алеш Павлин и Пјер Жалица оценио је да је "Тренутак сна" више од музичког филма - "метафора једног простора и времена".

 "То је велики, зрео филм са аутентичним херојима које волимо, за које страхујемо и у чијој заслуженој победи уживамо", навео је жири.

 За најбољи филм у међународној конкуренцији, у коме "оригинална и уверљива прича органски подстиче драматургију", проглашен је пољски "Кратка историја нас" Етгара Керета. Жири Мартовског фестивала је оценио да је најбољи експериментални филм и видео арт "Повратак кући" Николе Полића који "једноставним редитељским средствима прича причу о егзистенцијалним проблемима јунака"

.Најбољи анимирани филм фестивала је "ИД" Ане Пакљанац који у 18 минута "доноси импресивну ликовност у 3де анимацији", а најбољи кратки играни филм је "Фитнес џим" Огњена Исаиловића ког красе "прецизни редитељски поступак и изврсна игра".

Најбољи документарни филм преко 50 минута је "Музеј револуције " Срђана Кече као "мрачан филм пун светлости", док је у категорији до 50 минута "Рударке" Марије Ђоковић и Наташе Јанковић, које су филм посветиле својим јунацима мештанима Сењског рудника.

Од струковних награда Мартовског фестивала награда за најбољу режију је припала Николи Спасићу за "Кристину", за најбољу камеру Драгану Вилдовићу за "Прилагођени", за монтажу Милошу Кораћу за "Југ група - Тренутак сна", док су за за звук награђени Милош Дробњаковић и Милош Узелац.

Награда за најбољи сценарио припала је због "специфичност медитеранског духа који плени" Шимуну Шитуму за "Спровод", а за најбољу анимацију Ани Недељкович, Леону Видмару и Николи Мајдаку за "О новцу и срећи".

Специјално признање фестивала "за снажан и емотиван филм који нас враћа у прошлост" припао је "Чувам те" Мими Влаовић, која је позвала "све да правимо филмове који дају наду", као и Луки Папићу за "Без".

Специјална награда предузећа "Ливинг пикчерс" за услуге, у вредности 2.000 евра, добио је аутор Невен Пржуљ за "Мој црвени филм". У свом обраћању, уметнички директор фестивала Дејан Дабић је подсетио да је од почетка манифестације 26. марта приказано 101 остварење у такмичарком програму и 90 у ревијалном, уз двадесетак одржаних матеркласова, радионица трибина, промоција и разних омажа. "Најважнији утисак је да будућност припада младима. Видео сам много младиих аутора и гледалаца. И то је будућност овог фестивала", навео је Дабић.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво