„Вреле ноћи Белгије“ на 44. Фесту

Филм редитеља Феликса ван Гроенингена, „Вреле ноћи Белгије“, који је награђен на недавно завршеном фестивалу Санденс за најбољу режију у селекцији светског филма, биће приказан на 44. Фесту.

Феликс ван Гроенинген није странац у фестивалским круговима. Његов претходни филм The Broken Circle Breakdown био је номинован за Оскара, а освојио је награде Сателит, „Цезар“, LUX, признања на фестивалима у Берлину, Карловим Варима.…

Вреле ноћи Белгије је његов пети филм, а судећи према бомбастичном старту чека га светла будућност.

Радња се одвија у Генту и инспирисана је успоменама на бар који је Гроенингенов отац поседовао у његовом детињству.

Џо је власник поприлично неугледног бара по имену „Белгика“, а његов старији брат Френк тавори у монотонији породичног живота. Френк одлучује да унесе мало узбуђења у свој живот и помогне брату да преобрати „Белгику“ у популаран клуб.

Филм прати успон и очекивани пад клуба, који у једном моменту постаје изузетно успешно и популарно место. Ипак, „секс, дрога и рокенрол“ животни стил испоставља се као тешко одржив и не без својих последица.

„То је углавном прича о два брата који раде сјајне ствари заједно, али такође схватају да су веома различити“, објаснио је редитељ додајући да му је било фасцинантно да посматра како се ствари мењају кад створите нешто што постигне успех, како нешто чисто и лепо може да постане мрачно и горко.

Редитељ је такође истакао да „Белгику“ сматра трећим главним јунаком филма и да клуб комуницира са остатком ликова помоћу музике, коју је специјално за филм креирао белгијски бенд "Soulwax".

У оквиру Феста, остварење Вреле ноћи Белгије биће приказан 4. марта у сали 1 биоскопа „Синплекс“ (Ушће) и 5. марта у Центру „Сава“ и сали 5 „Синеплекса“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се