Фест „Брише границе“ од 26. фебруара до 6. марта

Међународни филмски фестивал ФЕСТ, 44. по реду, под слоганом „Брише границе“, биће одржан од 26. фебруара до 6. марта, а током фестивала премијерно ће бити приказано више од 100 филмова.

Фест „Брише границе“ од 26. фебруара до 6. марта

Част да отвори овогодишњи Фест припала је дебитантском филму Влажност редитеља Николе Љуце, речено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.

Најбољи филмови ће се награђивати у три такмичарска програма - главном такмичарском програму, програму српског филма и програму Границе.

У Главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 13 земаља, а интернационални жири одлучиваће о наградама у категоријама најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбољ мушка и женска улога и најбољи деби, а биће додељена и награда жирија.

Најбољи фим понеће награду Београдски Победник.

У истим категоријама, награде ће се додељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати интернационални петочлани жири. У тој селекцији биће приказано 17 филмова, од којих премијерно Добра жена Мирјане Карановић, Отаџбина Олега Новковића и Процеп Дејана Зечевића, који ће и затворити Фест, 6. марта.

У трећем такмичарском програму Границе, такмичиће се 11 субверзивних филмова из Немачке, Француске, Јапана, Хрватске, Тајланда, Аргентине, Етиопије, Индије и Пољске.

Поред те три, филмови ће бити приказани у целинама Главни програм без конкуренције, Фест 44, Фокус Европа, Thrills&Kills, Плазма фестић, посвећен малишанима, Документфест, Микровејв, Фест класик и Специјалне пројекције.

На овогодишњем Фесту представиће се велики број филмова малих кинематографија, па у Београд долазе филмови из Вијетнама, Гватемале, УАЕ, Етиопије, Албаније.

Посебност овогодишњег фестивала је и што ће се на њему представити рекордан број редитељки, чак њих 18.

Гост Феста је легендарни редитељ Џон Мектирнан, незаобилзна глумица Алмодоварових филмова Викторија Аврил, и чувени глумац Ентони Ла Паља.

Љубитељи седме уметности филмска опстварења ће моћи да погледају у „Сава“ центру, Синеплексу у Ушћу, Дому омладине Београд, Дворани Културног центра, Југословенској кинотеци и биоскопу Фонтана, али ове године Фест излази са пројекцијама и ван биоскопских простора, па ће најновија екранизација „Магбета“ бити приказана у Народном позоришту, документарац о Џенис Џоплин у УК „Пароброд“, а филм Нома у ресторану Комунале.

Поред званичних награда жирија биће додељене награда Небојша Ђукелић, награда ФИПРЕСЦИ жирија, од ове године и награда Федеора жирија, удружења филмских критичара Европе и Медитерана.

Добитници награде Београдски Победник за животно дело и изузетан допринос филмској уметности биће накнадно објављени, као и добитник награде почасни Беоргадски победник за досадашње стваралаштво.

Карте за фестивал биће пуштене у продају 6. фебруара, а карте за пројекције у Центру „Сава“  могу се набавити на благајни, уз новост да је за филмове у тој дворани омогућена куповина онлајн путев Евентима и на Евентимовим продајним местима.

Карте за пројекције ван Центра „Сава“ купују се на благајнама сала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара