Француска кинематографија поново доминира на Фесту

Француски филмови код нас теже налазе пут до биоскопа. Ипак, доступни су захваљујући домаћим фестивалима. Како РТС сазнаје и на овогодишњем Фесту француска кинематографија биће једна од најзаступљенијих.

Кинематографија земље у којој је филм рођен давне 1895. године, нуди простор уметничким делима која финансијски нису уносна, али освајају најпрестижнија светска признања.

Фест ће, како сазнајемо приказати награђиване социјалне драме инспирисане стварним животом. Филм о азилантима у Француској, канског победника - Дипан, Жака Одијара и драму са социјално-политичким контекстом Мера људскости.

За лик радника који људскошћу пркоси суровом законима тржишта, француска звезда Венсан Ландон у Кану је проглашен најбољим глумцем.

Да Француска пружа велику подршку европском фиму сведоче копродукције. Популарна телевизијска серија Последњи пантери, која ће бити приказана на РТС-у је крими - драма инспирисана балканским крадљивцима дијаманата.

Снимана у Француској, Великој Британији и код нас. Једну од главних улога тумачи француска звезда алжирског порекла Тахар Рахим.

Иако глуми полицајца, каже да његова улога није црна и бела, већ комплекснија. „Чудан је полицајац“, каже Рахим.

Једина кинематографија која по гледаности успешно парира америчког је француска. Само два филма Транспортер наслеђе и Мали принц најуспешнији француски анимирани филм свих времена имали су чак 3,5 милиона гледалаца у свету у 2015.

Рецепт за успех је, кажу француски продуценти, јединствен систем подршке државе кинематографији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара