„Мора да ово није све“ вечерас у Центру „Сава“

С времена на време, и неки позитивни примери успеју да Србију подигну на ноге. То је прошле године учинио Јован Симић, који је своју колекцију спортских дресова понудио на аукцији како би прикупио новац и помогао Нађи Новаковић да уради преко потребну трансплатацију коштане сржи. Да ту причу, и Јована, треба сви да виде, одлучио је редитељ Урош Максимовић, па је направио документарни филм „Мора да ово није све“, који вечерас има премијеру у Центру „Сава“.

Нађа је главна јунакиња Јовановог пројекта, али је Јован главни јунак филма Уроша Максимовића Мора да ово није све.

„Јован је првенствено заслужио (да буде јунак филма) својим несебичним поступком који сам, надам се, препознао на добар начин и направио филм за који сам желео да се акција таквог типа никад не заборави“, испричао је Максимовић.

Међути, завршетак акције, истакао је редитељ, поклопио се са почетком поплава у Србији и то је „однело“ целу ту позитивну причу.

„Хвала Богу, имамо позитиван исход – девојчица Нађа Новаковић је жива и здрава, она сада иде у школу, обавља нормалне активности као и свака друга деца и имамо мало Јована Симића, таквог као Јована, а имамо много деце као што је Нађа“, сматра редитељ филма и додаје да само акцијом појединца и акцијом неког ко ће да изађе из друштва и повуче људе са собом, људе из свог краја и породице, можемо да урадимо нешто.

Чињеница је да нема довољно Јована и таквих људи, али има их и неки остану невидљиви, нечије акције не добију овакву пажњу.

У тренутку када је одлучио да своје дресове да на аукцију, Јован није знао да да ће она изазвати овакав резултат.

„Нисам очекивао овакав резултат, искрено, мислио сам да ће то бити интересантно за друштво из краја, да се сакупимо, и за родитеље деце из те школе и да симболично пружимо подршку Нађиној породици и да сакупимо неку суму. То је све отишло много даље и, у принципу, ако човек има идеју, мора и да ради мало на њој“, испричао је Јован.

Филм открива да идеја није довољна, да има и препрека и странпутица и да мора да се истраје да би се дошло до резултата.

„Мора активно да се ради на промоцији тога, ја сам, на пример, сваки дан слао обавештења медијима и на Твитеру сам много делио и покушао да активирам људе тако да није сама идеја довољна већ морате озбиљно да запнете да бисте све то остварили“, објашњава Симић.

Као део „Егзит“ тима, управо на сличним акцијама, Јован ће применити искуство из претходних кампања.

„Мислим да је битно првенствено да људи препознају ту идеју и искрену жељу да се помогне некоме, а онда и сама та идеја, јер сам, у свакој акцији, покушао да окупим људе на истом месту и да се некако шири та позитивна енергија, мислим да је то потребно, људи су некако изгубили неки осећај за заједништво и због тога мислим да је то долазило на добар одзив“, истакао је млади Симић.

„Ви у филму видите и смех, ту апсолутно преовладава позитивна енергија и смех, тако сам базирао цео филм да имате ред суза и ред смеха, и надам се да смо у томе успели, ја и цела екипа која је радила са мном, и на крају крајева, вечерас у пола девет, па ћемо да видимо шта и како“, рекао је Урош Максимовић.

Премијера је вечерас у пола девет, али тиме се не завршава све, следи и аукција после филма.

„После пројекције имаћемо акуцију дресова коју је иницирала продукција филма, ја сам подржао, и ту ће се наћи неке озбиљне ствари. Само бих да издвојим дрес Дарка Панчева коју је носио 1991. године на утакмици против 'Бајерна' и већ добијам позиве од загрижених Звездаша, да долазе и да ће се баш онако здушно борити за њега“, закључио је Јован Симић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се