Читај ми!

Жене у фокусу Лондонског филмског фестивала

У фокусу овогодишњег, 59. Лондонског филмског фестивала који ће бити отворен вечерас, су жене - како оне испред тако и оне иза камере.

Жене у фокусу Лондонског филмског фестивала Жене у фокусу Лондонског филмског фестивала

Дванаестодневна лондонска смотра, током које ће бити приказано 240 филмова из 72 земље, започиње историјском драмом Suffragette, о борби за право гласа жена почетком 20. века, у којој главне улоге тумаче Кери Малиган (слика изнад), Мерил Стрип и Хелена Бонам Картер.

Представљајући програм за 2015. годину, директорка фестивала, Клер Стјуарт, рекла је да ће то бити „година јаке жене“, јавља Танјуг.

„Узбуђена сам што ће нам филм, који вечерас отвара фестивал, скренути пажњу на то шта за жене значи рад иза камере и што ће подстаћи расправу о јаким улогама за жене и девојке испред камере", изјавила је Стјуарт за Би-Би-Си.

Међу јаким женским ролама на фестивалу су и две које игра аустралијска глумица Кејт Бланшет.

У филму Truth, у којем глуми уз Роберта Редфорда, Бланшет тумачи лик ТВ новинарке која ризикује каријеру ради „истине“, док у драми Carol, чија је радња смештена у Њујорку 1950-их, игра невољену супругу која се заљубљује у млађу жену, коју игра Руни Мара.

Будући да је ове године било пуно речи о улози жене у филмској индустрији, ЛФФ је у сарадњи са Оскаровком Ђином Дејвис организовао глобални симпозијум о половима у медијима.

„Дискутоваће се о томе шта филмска индустрија може да учини како би предузела проактивне кораке“, рекла је Стјуарт, наводећи разлике у зарадама и приликама за жене редитеље као теме о којма се најчешће расправља.

На програму ЛФФ-а, у категорији дугометражних остварења, је 46 филмова чији су аутори жене.

„То звучи сјајно, али то је свега 20 одсто од целокупног програма“, навела је Стјуарт.

„Интересантно је да су на листи првенаца, документараца и кратких филмова жене знатно заступљеније, што указује на постојање баријере за оне које би да своје пројекте остваре на вишем нивоу“, констатовала je она.

Међу осталим остварењима која ће бити приказана на фестивалу су крими драма Black Mass са Џонијем Депом и Бенедиктом Камбербачем, The Lady in the Van са Меги Смит, Trumbo са Брајаном Кренстоном и Хелен Мирен, The Program, филм Стивена Фрирса о Ленсу Амстронгу и научнофантастични трилер The Lobster са Колином Фарелом и Рејчел Вајз.

Ту су и Нетфликсов Beasts of No Nation са Идрисом Елбом и Tangerine, филм о трансродним проституткама у Лос Анђелесу који је снимљен на „aјфонима“.

Фестивал ће 18. октобра затворити филм Денија Бојла о животу Стива Џобса у ком главне улоге тумаче Мајкл Фасбендер и Кејт Винслет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије