Читај ми!

Пре 58 година први пут емитована „Зона сумрака“

Америчка серија која је обележила детињства многих генерација, чувена „Зона сумрака“, први пут је емитована на данашњи дан 1957. године на телевизији Си-Би-Ес.

Ово дело које је креирао Род Серлинг је врхунски спој фантастике, научне фантастике и хорора, а свака епизода сачињена је од више различитих кратких прича од којих свака доводи гледаоца у ситуацију да осети страх или да буде испровоциран самом темом, преноси Танјуг.

Ликови из серије су „обични“ људи који из неког разлога упадну у четврту димензију, димензију звану „зона сумрака“ што често доводи до неочекиваних заплета на почетку и расплета на крају епизоде.

Први серијал је био емитован од 1959. до 1964. године, обновљен је од 1985. до 1989, да би 1994. године уследио нови под називом Род Серлингови изгубљени класици.

Други талас обнове серијала био је од 2002. до 2003. године.

Специфичност код Зоне сумрака је и то што није имала главне јунаке који би се појављивали у свакој епизоди већ је карактерише широк спектар гостујућих глумаца за сваку епизоду од којих су се неки тек касније прославили.

И музика у овој серији је постала култна, па је оличење страве и ужаса када се чују тонови легендарног Бернарда Хермана који је заслужан за познату тему из Зоне сумрака, а знају је и данашње генерације.

Творац и наратор, Род Серлинг, добио је две Еми награде за сценарио 1960. и 1961. године и Златни глобус 1962. године за најбољу режију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије