Читај ми!

Звезде филма са Мостре позивају на толеранцију према мигрантима

Слике избеглица које покушавају да побегну на сигурно у Европу стигле су и до филмског фестивала у Венецији и гануле бројне глумце и режисере који су позвали свет на толеранцију и саосећање.

Мексички режисер Алфонсо Куарон, који је за режију филма Гравитација добио Оскара 2013. године, позвао је Европу да дочека људе који долазе на њене обале, преноси Танјуг.

„Ја сам Мексиканац који живи у Европи и увек сам се осећао добродошлим“, рекао је Куарон који је председавајући међународног жирија.

„Желео бих да данас и у будућности иста добродошлица буде пружена свим мигрантима“, додао је синеаста.

Британска глумица Тилда Свинтон на Мостру је дошла да би представила остварење A Bigger Splash, где су неки од јунака људи који долазе на медитеранско острво Пантелерија.

„Могу ли да предложим да престанемо да ове људе у овој ситуацији зовемо мигрантима? У питању су избеглице, ратне избеглице“, нагласила је глумица.

Британски режисер Том Хупер, у чијем филму The Danish Girl оскаровац Еди Редмејн игра трансродну жену Лили Елбе, каже да су мигранти и избеглице, као и трансродни људи, жртве предрасуда.

„Мислим да је ово филм о инклузији, али о инклузији коју је омогућила љубав“, рекао је Хупер.

Према његовим речима, човек сада живи у веома подељеном свету, а оно то се дешава на обалама Европе у овом тренутку, ова ужасна избегличка криза, мора да нас гане.

Од свих филмова који су до сада приказани на Мостри, A Bigger Splash италијанског режисера Луке Гуадањина са Свинтоновом, Рејфом Фајнсом, Матијасом Шоенартсом и Дакотом Џонсон се једини изричито бави кризом.

Реч је о римејку француског филма Базен, где се злокобни љубавни квартет одвија на Азурној обали, пише Ројтерс.

Премештен на Пантелерију, филм користи и снимке вести о избеглицама који долазе до Лампедузе, али прати и групу избеглица које се крију по брдима Пантелерије и онима које је ухватила локална полиција.

„Они су, теоријски, људска бића“, каже један од ликова у филму.

Гуадањино је истакао да је причу преместио на острво и убацио тему имиграната како би створио оштар контраст са саможивим главним јунацима.

„Идеја о четворо људи у кући који се баве својим проблемима је потенцијално празна осим ако се не појави нека спољашња сила која их суочава са стварношћу. Пантелерија је место које тражи да га ови ликови разумеју и сами себи поставе нека етичка питања“, рекао је редитељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво