Читај ми!

„Енклава“ српски кандидат за Оскара!

Српски национални кандидат за Оскара је филм „Енклава“ Горана Радовановића, одлучио је данас гласањем Стручни одбор Академије филмске уметности и науке Србије.

„Енклава“ српски кандидат за Оскара! „Енклава“ српски кандидат за Оскара!

“Енклава” је добила 15 гласова од присутних 18 чланова Одбора, рекао је Танјугу генерални секретар АФУН-а Мирко Беоковић.

По један глас добили су Ничије дете Вука Ршмумовића, Бићемо прваци света Дарка Бајића и Бранио сам Младу Босну Срђана Кољевића.

У конкуренцији су били и Непослушни Мине Ђукић и Споменик Мајклу Џексону Дарка Лунгулова.

”Горан Радовановић, редитељ и сценариста филма “Енклава, изјавио је Танјугу да му то признање од струке показује да екипа и он нису радили узалуд, а сада очекује подршку Министарства културе за промоцију филма у Америци.

„Када сам добио вест прво сам помислио на целу екипу, како смо се и колико трудили око овог филма и на то да наш рад није био узалуд“”, рекао је.

Радовановић је додао да му посебно значи што је то одлука филмских људи различитих струка, а да притом он велики број њих не познаје лично, тако да је приликом гласања очито у првом плану био сам филм.

На питање шта мисли како ће чланови Америчке филмске академије примити ову снажну и потресну причу о животу у изолованој српској заједници на Косову и Метохији, аутор је одговорио да нема бојазан око разумевања.

“Енклава” је, подсетио је, са великим успехом приказивана и награђивана на фестивалима широм света - од Мексика до Русије и свуда су гледаоци разумели наш филм, реаговали су са правим емоцијама, захваљујујући како причи тако и филмском језику којим је представљена.

Промоција кандидата за Оскара у Америци, наравно, кошта, а продуцент „“Нама филм“” није велика компанија, мада “Енклава” има и немачког копродуцента.

Радовановић очекује подршку Министарства културе Србије. „“Надам се да је то већ стандардна процедура и очекујем исти третман који су наши филмови - кандидати за Оскара имали претходних година”“, рекао је редитељ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво