Читај ми!

На 50. Нишким сусретима 16 филмова

„Под сјајем звезда“, на летњој позорници Нишке тврђаве вечерас ће бити отворено 50. издање Филмских сусрета. Од 22. до 28. августа, биће приказано 16 филмова у такмичарском и још два остварења у ревијалном делу.

Нишку тврђаву вечерас ће 50. пут преузети глумци. Слоган јубиларног издања нишке филмске смотре је „Под сјајем звезда“. Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма трајаће од 22. до 28. августа, а биће приказано 16 филмова у такмичарском и још два остварења у ревијалном делу.

Награда за животно дело „Павле Вујисић“, ове године отићи ће у руке Секе Саблић.

„Као и до сада, на фестивалу ће бити додељено укупно осам награда. То су још гран-при, најбоља женска и мушка улога, изузетна женска и мушка и награде за дебитантске улоге“, навео је уметнички директор фестивала Драган Вујић, преноси Танјуг.

Вујић је скренуо пажњу публици на филмове у којима значајне улоге играју деца и предложио да се у будућности конституише и награда за дечју улогу.

„Буџет овогодишњег фестивала је 20 милиона, које смо добили од Града, и 650.000 динара, колико смо добили од спонзора. Министарство културе је предвидело 2,3 милиона динара за нас, али до данас нисмо добили уговор како би нам новац био пребачен“, рекла је Бојана Симовић директорка Нишког културног центра.

Фестивал ће отворити филм Бићемо прваци света, а потом ће бити приказан црнохуморни Мали Будо.

Другог дана фестивала публика ће моћи да види филмове Панама и Небо изнад нас, док ће 24. августа на програму на Летњој позорници бити Бранио сам Младу Босну и остварење Отворени кавез у којем је своју последњу улогу остварила Ружица Сокић, а у биоскопу „Купина“ филм Исцељење.

Последњи филм Властимира Ђузе Стојиљковића Без степеника (продукција Радио-телевизије Србије), као и остварења In Memoriam и За краља и отаџбину, на Летњој позорници, биће приказани 25. августа, док ће исте вечери у „Купини“ бити одржана пројекција РТС-овог ТВ филма Талог.

У среду ће на програму бити Ничије дете, Аманет и Травелатор, док ће 27. августа бити приказана остварења Енклава, Горчило и Једнаки.

Последњег дана фестивала, након доделе награда, биће приказани гостујући филмови Цена части (продукција РТС-а) и Стари Ниш - мој Ниш.

Цена комплета карата је 2.000 динара и неће бити улазница за појединачне пројекције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара