Читај ми!

Почео 22. Палићки фестивал

Шведски редитељ Рој Андерсон свечано је отворио 22. Фестивал европског филма „Палић“, након што је њему и нашем редитељу Желимиру Жилнику уручена награда „Александар Лифка“ за изузетан допринос филму. У оквиру различитих програма публика ће на више локација на језеру Палић, али и у Суботици гледати више од 90 најновијих остварења из целе Европе.

Један од најпознатијих Швеђана, редитељ Рој Андерсон на Палић је стигао возом из Гетеборга после 40 сати пута. Од првог играног Шведска љубавна прича, до последњег прошле године овенчаног Златним лавом, Андерсон својим стваралаштвом збуњује и одушевљава.

„Срећан сам што сам овде јер волим вашу земљу. Европски филм је и Руски, Чешки, Пољски, Италијански и част је што ћу примити награду у име свих европских редитеља“, рекао је Андерсон у изјави за РТС.

Палић ове године преплиће филмске мајсторе и дебитанте, представља кинематографију Источне Европе и младе ауторе који се буне против сваке врсте допадљивог у уметности.

Фестивал отвара филм Живот после Швеђанина Магнуса вон Хорна.

„У наредном периоду и дистрибутери и приказивачи, сви морају да се потруде, да се створи та кинематографија која би објединила и филмску критику и приказивање филмова и дистрибуцију. Мислим да Палићких фестивал за један од основних циљева има баш то“, истакао је Петар Митрић селектор Фестивала на Палићу.

„Летња позорница је уређена, постављено је филмско платно, урађене су техничке припреме, док у дирекцију фестивала, на Великој тераси, пристижу новинари и гости из земље и иностранства“, рекао је Илија Татић, директор Отвореног универзитета, који је извршни продуцент фестивала, преноси Танјуг.

Овогодишњи, 22. Фестивал европског филма „Палић“ на Летњој позорници свечано је отворио Рој Андерсон. Њему и српском аутору Желимиру Жилнику је пре тога уручена награда „Александар Лифка“, коју Палићки фестивал додељује за изузетан допринос европском филму.

Палић ће имати светску премијеру – филма Рукли естонског редитеља који је одлучио да средства за снимање свог филма не тражи из званичних филмских фондова, већ да примени масовно финансирање.

Реч је о томе да сваки појединац може да донира средства за производњу филма.  

Смотра на Палићу траје до 24. јула 2015. године на више локација крај језера Палић и у Суботици, где ће бити приказано више од 90 филмова у девет селекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара