Читај ми!

„Титова соба тајни“, филм о Александру Ранковићу на РТС-у

На Другом програму РТС-а, из документарно-телевизијског серијала „Титова соба тајни“, емитује се први део филма „Александар Ранковић“. Филм говори о аферама, животу и раду Александра Ранковића, блиског Титовог сарадника све до 1966. године, када је, после Брионског пленума, морао да напусти све државничке функције.

Контроверзе о највећој југословенској афери прислушкивања седамдесетих, због које је Александар Ранковић смењен, у средишту су филма.

„Када се то десило, било је изненађење. Међутим, народ увек убрзо почне да прича да ли је то истина или није истина, и од тада постоји велики знак питања да ли је Ранковић стварно прислушкивао Тита. То никада није доказано, постојале су могућности да он то ради, али нигде није било ни писаног нити било каквог трага“, каже редитељ Дејан Караклајић.

У филму аутентично говоре тадашњи шеф војне контраобавештајне службе генерал-пуковник Иван Мишковић, доскорашњи шеф те службе Светко Ковач, који је написао књигу о афери, као и Ранковићеви синови.

„У материјалу Филмских новости, које су продуцент овогa, нашли смо и интервју са Славком, другом Ранковићевом супругом (прва је погинула у рату), са којом он има другог сина. Тако да су то све учесници који причају о тим временима, као што је, на пример, Славољуб Ђукић, чувени новинар који је у то време био и у Борби и у Политици и био један од водећих новинара“, рекао је Караклајић.

Први део филма емитује се вечерас од 22.20, а други следеће суботе од 22.15 на Другом програму РТС-а. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара