Читај ми!

„Чизмаши“ прешли пола пута...

Радио-телевизија Србије и продуцентска кућа "Еyе tо Еyе" стигли су до половине снимања игране ТВ серије „Чизмаши“, засноване на антологијском роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

„Чизмаши“ прешли пола пута... „Чизмаши“ прешли пола пута...

Oд дванаест планираних епизода до сада је већ снимљен материјал за шест, на различитим локацијама по Београду.

Екипа серије сели се у Сењски рудник у близини Деспотовца где ће провести две недеље снимања у оригиналном локалитету у којем се део радње романа дешава.

Чизмаши су снажна лирска прича о нижем официру бивше југословенске војске Жики Курјаку (тумачи га млади глумац Миодраг Драгичевић комe је ово прва улога), од детињства у рударском завичају, преко војничких дана, до тешке депресије, затвора и велеградске луднице.

Курјак је оличење људске доброте, која бива спутана и нарушена околностима у које га живот баца.

Кроз потресну причу о нареднику Жики Курјаку и његовом животном путу преламају се неке од кључних историјских околности 20. века, као и судбина јуначке српске војске која постаје део новог система након уједињења и коју тај систем лагано разједа остављајући појединцима да се за њу истински боре и спрече неминовни распад.

Чизмаши су 1983. добили НИН-ову награду за роман године, а 1984. били најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије.

Овај роман представља језички бисер српске литературе, који је сценаристички за потребе телевизије адаптирао Ђорђе Милосављевић, један од најбољих и најнаграђиванијих домаћих писаца и сценариста.

Редитељ овог амбициозног пројекта је Дејан Зечевић, награђивани филмски и телевизијски аутор. Уредник серије је Марко Новаковић, а поред Миодрага Драгичевића у главним улогама играју: Младен Совиљ, Миодраг Радоњић, Александар Берчек, Милош Тимотијевић, Небојша Миловановић, Александар Ђурица и Слобода Мићаловић.

Очекује се да ће Чизмаши као телевизијска серија поставити нов стандард телевизијског стваралаштва, сједињујући високу литературу са савременим продукционим и визуелним достигнућима, а уједно и доследно разумети потребе гледаоца за смисленим и вредним телевизијским садржајем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара