„Љубав, смех, страх“ – Фестивал аустријског филма у ДКЦ-у

Једанаест остварења најновије продукције аустријске кинематографије пред београдским филмофилима од 23. до 28. априла у ДКЦ-у.

Културни центар Београда и Аустријски културни форум у Београду приредили су Трећи фестивал аустријског филма који ће бити одржан од 23. до 28. априла у Дворани Културног центра Београда. Програм је већ имао успеха у Аустрији и Европи. Део ће бити репризиран у Новом Саду и још једном граду у Србији, преноси Танјуг.

На отварању манифестације, која се одржава под слоганом „Љубав, смех, страх“, у Београду биће приказан аустријски кандидат за Оскара и победник фестивала Дијагонале у Грацу Мрачна долина (Das Finstere Tal) у режији Андреаса Прохаске.

Селектор фестивала Небојша Поповић каже да је то класични вестерн, али у Алпима, и то у стилу Тарантина.

Према његовим речима, програм је жанровски врло разноврсан - од друштвених драма, преко хорора и комедија, до арт филмова, а уврштен је и дугометражни документарац Велики музеј, за нас посебно интересантан, јер приказује обнову Музеја историје уметности у Бечу.

„Три речи које чине мото Трећег фестивала аустријског филма доста поуздано одређују суштину кинематографије која из године у годину бива све бројнија, квалитетнија и разноврснија. Љубав, смех и страх су доминантна осећања у аустријским филмовима, али не само као резултат наметнут жанровским обрасцима, већ и као јака веза са стварношћу с којом, управо кроз различите жанрове, аустријски филм интензивно комуницира“, истакао је Поповић.

На програму су хорор комедија Вампир на терапији, снажне драме Последњи плес и Октобар новембар, чудна драма Луда љубав, филмови о азилантима и аустријским грађанима пристиглим из далеких земаља Макондо, Пукотине у бетону и Где припадам, духовити Суперего и ти, Ширли - визије реалности - реконструкција уметничког универзума америчког сликара Едварда Хопера.

Најпознатија ауторска имена Трећег фестивала аустријског филма су редитељи Андреас Прохаска, Бењамин Хајсенберг, Гец Шпилман, Џесика Хауснер и Умут Даг.

„За разлику од славних Михаела Ханекеа и Улриха Зајдла, који су кинематографије за себе, аутори чије ћемо филмове гледати на фестивалу јесу добар одраз и мера аустријске филмске стварности“, закључио је Поповић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво