Читај ми!

Балоном слао забрањени филм у Северну Кореју

Јужнокорејски активиста Ли Мин Бок послао је балонима у Северну Кореју хиљаде копија холивудског филма „Интервју“, игноришући претње Пјонгјанга.

Пјонгјанг је комедију Сета Рогена о фиктивном плану ЦИА да убију севернокорејског лидера Ким Џонг Уна назвао „терористичким актом“.

Ли, који је пребегао из Северне Кореје, рекао је да је од јануара четири пута балоном преко границе пребацивао копије филма. Уз филм, за балоне пуњене хелијумом били су закачени и памфлети против Пјонгјанга, преноси Танјуг.

„Послао сам на хиљаде примерака филма и око милион памфлета у суботу, у близини западног дела границе“, рекао је Ли за АФП.

Северна Кореја је затражила од власти Јужне Кореје да зауставе слање балона преко границе.

Пјонгјанг је издао оштро упозорење поводом дистрибуције Интервјуа балонима, рекавши да ће сваки покушај изазвати „немилосрдну реакцију“.

Ли своје балоне шаље ноћу када је активност дуж границе сведена на минимум.

Си-Ен-Енова камера пратила га је прошле суботе током акције пуштања балона, а сеулско Министарство за уједињење саопштило је да су свесни Лијевих активности, али да је њихов став да „и даље признају слободу појединаца да јавно изражавају своје мишљење“.

Филм Интервју је покварио ионако лоше односе између САД и Северне Кореје. ФБИ оптужује Пјонгјанг да стоји иза хакерских напада на студио „Сонија“, који је продуцент филма, што Северна Кореја демантује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара