Читај ми!

„Логбук Сербистан“ на фестивалу документарног и краткометражног филм

На 62. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма, вечерас се приказује филм „Логбук Сербистан“. Најновије остварење Желимира Жилника, јединственог аутора европске кинематографије, који је обележио историју југословенског црног таласа, прати азиланте из Северне Африке и с Блиског и Средњег истока који се на путу до жељених дестинација, навикавају на живот у Србији.

Заокупљен животом и бескомпромисан, Желимир Жилник осликава друштво, а његове звезде су људи са маргине.

Логбук Сербистан бави се глобалним феноменом и отвара свет оних који се, у потрази за бољим животом, суочавају са предрасудама али и чувеним овдашњим гостопримством.

„Њих обично са становишта мотивација и карактера слабо видимо у новинама и кратким телевизијским извештајима. Оно што је најинтересантније, они су занимљиви људи, образовани, многи са радним искуствима“, каже Желимир Жилник.

Према његовим речима, једна од ствари које сваки документарни филм омогућава је огромна прилика да се нешто научи.

Сви релевантни документаристи и аутори кратких форми из земље и региона су на Београдском фестивалу. Живот разоткривају иза камера, а поједини и испред.

Главна глумица филма Љубавна одисеја је ауторка Татјана Божић. Како би спознала комплексну психологију љубавних веза, одлучила је да потражи бивше младиће.

„То не саветујем никоме осим онима што желе погледати дубоко сами у себе. То је једна љубавна прича која је била замишљена као лагани женски филм, који се претворио у нешто много дубље да је испала трагикомедија“, наводи Божићева.

Фестивал се завршава сутра, пројекцијом филма о једном од најуспешнијих кошаркашких тренера, Светиславу Пешићу и доделом награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара